latinica  ћирилица
16/07/2017 |  18:33 ⇒ 20:57 | Autor: RTRS

Šljiva sa Majevice i ove godine krenula na evropsko tržište (VIDEO)

Šljiva sa Majevice i ove godine krenula je na evropsko tržište. Čačanska ljepotica bogato je rodila i odličnog je kvaliteta.
Šljive - Foto: RTRS
ŠljiveFoto: RTRS

Zbog klimatskih uslova stigla je desetak dana ranije nego u drugim krajevima, što je prednost na tržištu. Berba će uskoro biti završena i rod od oko 2000 t voćari će po dobroj cijeni plasirati u Austriju i Njemačku.

Suša nije uništila šljivu na Majevici, ali jeste kasni mraz, "čačanku ranu", šljivu koju su ranjih godina po visokoj cijeni od 1,5 marku, izvozili u Rusiju. Ali, gubitak će nadoknaditi "čačanka ljepotica" koja je bogato rodila.

-  S obzirom na mrazeve koji su bili ovog proljeća, mi smo zadovoljni rodom i kvalitetom šljive , ne samo šljive nego i ostalog voća , jer ove godine se održala i trešnja i kajsija i kruška - kaže Slaviša Јović iz sela Tutnjevac.

Iz ovog voćnjaka u kojem je 800 stabala Јović očekuje 15 t roda prve klase. I Rade Gavrić je zadovoljan rodom. Iako ima mlad voćnjak, sa 1.500 stabala predaće 2 vagona šljive za izvoz.

- Otkup je dobar otkupna cijena zadovoljavajuća, 70 feninga kod nas u selu. Imamo pet hladnjača, otkup ide dobro - dodaje Gavrić.

Siguran otkup je pola urađenog posla, kaže Gavrić. Ne gube vrijeme na pijaci sa nakupcima, a trud u voćarstvu se isplati. Njegova porodica živi od ove proizvodnje.

- Cijelu godinu možemo da živimo i priuštimo sebi i more, kad završimo šljivu idemo i na more , ali imamo i ostalo - naglasila je Slađana Gavrić.

 

Procjene su da će ovog ljeta voćari na Majevici isporučiti oko 2000 t čačanke ljepotice.Pet otkupljivača šljivu izvoze u EU.

- U Njemačku najviše, tako da nema problema što se tiče izvoza. Imamo dosta kupaca i možemo da izvezemo sve što je kvalitetno - rekao je proizvođač i otkupljivač Milo Stojić.

Za desetak dana slijedi berba i izvoz sorte ''stenlej'' koja je ove godine podbacila za 20 % zbog mraza. Ipak , voćari su zadovoljni,imaće dobru zaradu. A zaradiće i sezonski radnici. Dnevnica je od 40-55 maraka. 

- Imam svoju grupu, idemo kad nas pozove gazda. Beremo, od dnevnice dobro ide - izjavila je Samira Alagić.

Otkupljivači se nadaju da će ove godine ukupno izvesti oko 3000 t šljive sa Majevice. Nešto će otići na lokalno tržište i za proizvodnju rakije. Voćnjaci na Majevici se šire iz godine u godinu. Prema procjenama u posljednjih nekoliko godina ovdje je zasađeno 800 hiljada stabala šljive i drugog voća.