latinica  ћирилица
16/07/2017 |  21:04 ⇒ 21:05 | Autor: RTRS

Izrael protiv sporazuma o primirju u Siriji

Izrael se protivi dogovoru o primirju Rusije i SAD na jugu Sirije, jer on produžava iransko prisustvo u toj zemlji, piše na sajtu lista "Harec" pozivajući se na premijera Benjamina Netanjahua.

Na sastanku sa novinarima tokom posjete Parizu premijer je prvi put izrazio svoj stav prema sporazumima koji su stupili na snagu prije nedjelju dana i zaustavili borbe u sirijskim provincijama koje se graniče sa Izraelom i Јordanom.

"Netanjahu je novinarima poslije sastanka sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom rekao da se Izrael protivi sporazumu o prekidu vatre u južnoj Siriji, koji su postigle SAD i Rusija, jer on produžava iransko prisustvo u toj zemlji", navodi se u saopštenju.

Viši izraelski zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman rekao je da je Izrael svjestan nastojanja Irana da značajno proširi svoje prisustvo u Siriji.

Iran ne samo da je zainteresovan za slanje savjetnika u Siriju, rekao je zvaničnik, već i za otpremanje velike vojne snage, uključujući i uspostavljanje vazduhoplovne baze za iranske avione i pomorske baze za mornaricu.

"Ovo već mijenja sliku u regionu u odnosu na ono što je bilo do sada", rekao je visoki zvaničnik. 

Izvor: Sputnjik