latinica  ћирилица
17/07/2017 |  08:04 | Autor: RTRS

Francuski mediji o 'diplomatsom puču'- Makron se odmetnuo od Merkelove

Iza osmjeha zbog obnovljene dinamike francusko-njemačkih odnosa i Evrope, na pomolu je rivalstvo Emanuela Makrona i Angele Merkel o vođstvu u Evropi, ocijenila je agencija Frans Pres.
Makron i Merkel - Foto: AP
Makron i MerkelFoto: AP

"Diplomatski puč", koji je ove nedjelje organizovao novi francuski predsjednik pozivajući američkog predsjednika Donalda Trampa na državni praznik, kao i nedavna posjeta ruskog predsjednika Vladimira Putina Francuskoj, predstavlja primjer preraspodjele uloga liderstva u Evropi.

- Francuska je ponovo u igri, ocijenio je predsjednik Fondacije Šuman, specijalizovane za evropska pitanja, Žan-Dominik Đulijani. Njemačka kancelarka je nekoliko godina bila dominantna na evropskoj diplomatskoj sceni. Merkelova je bila najviše citirana u anglosaksonskim medijima poslije odluke Velike Britanije da istupi iz članstva u EU, potom poslije izbora Trampa u SAD, u kojima je predstavljena kao “novi lider slobodnog svijeta“ prema rastućem populizmu i autoritarizmu. Sama njemačka kancelarka ne voli da je tako gledaju.

Njena dominantnija uloga u Evropi više je rezultat date situacije nego njene volje za tim, navela je francuska agencija. Velika Britanija se zbog Brexita sama udaljila kao mogući lider u Evropi, dok je Poljska kritikovana zbog autoritarizma, a Italija i Španija ekonomski su oslabljene. Dolaskom Makrona na vlast u Francuskoj, uloga liderstva se može promijeniti. Njemački diplomatski izvori rekli su da su iznenađeni dolaskom Trampa u Pariz. List Spiegle je ocijenio da je Makron tim gestom želio da “laska Trampu, ali i da provuče zamisao da je mogući lider u Evropi“. Makron je odlučio da Trampa “vrati i krug“ da ne bi bio izolovan, dok je Angela Merkel zauzela čvrst stav prema američkom predsjedniku kojeg stalno kritikuje zbog protekcionizma ili odluke da se SAD povuku iz međunarodnog sporazuma o klimatskim promjenama. Mediji u Švajcarskoj ocjenjuju da bi Makron mogao da zamijeni njemačku kancelarku, koja se ne bi tome protivila jer se priprema za parlamentarne izbore i ne želi da samo Njemačka “drži uzde Evrope“. AFP zaključuje da će “trenutak istine“ o vodećoj ulozi u Evropi biti tek poslije izbora u Njemačkoj, zakazanih za septembar, prenosi Sputnjik.

Izvor: Sputnjik