latinica  ћирилица
17/07/2017 |  09:44 ⇒ 17:57 | Autor: RTRS

Kotor Varoš: U gašenju požara angažovani i gusjeničari (VIDEO)

Gust dim i nesnosan smrad koji se šire sa požarišta na deponiji u Novom selu, dočekao je jutros mještane opštine Kotor Varoš. Nadležni tvrde da je požar namjerno izazvan na deponiji koja je već šest godina zatvorena. Vatrogasci već dva dana pokušavaju da ga ugase.
Požar na deponiji u Kotor Varošu - Foto: RTRS
Požar na deponiji u Kotor VarošuFoto: RTRS

Na prvi pogled sve je izgledalo kao magla, dok nismo otvorili prozor. Ovako danas pričaju mještani ove opštine.

“Јutros nismo mogli da vidimo metar ispred sebe. Skočio sam i rekao supruzi da ponese gas masku, jer nisam mogao disati. Kasnije sam čuo da je neko zapalio deponiju", rekao je jedan od mještana Kotor Varoša, Teofil Fifić.

Iako se deponija nalazi u Novom selu nadomak Kotor Varoša, cijelo područje bilo je obavijeno dimom.

Na požarištu se nalazi četiri dunuma zemlje i nekoliko stotina tona smeća. Sličan problem kažu vatrogasci imali su i prošle godine, kada je vatra tinjala čak 11 dana.

"Tražili da nam pošalju pomoć iz Čelinca i Banja Luke jer imamo samo jedan kamion, a i on je neispravan. Evo gasimo ovo već dva dana ali pomoći nema", ističe Nedjeljko Sakan, starješina vatrogasne jedinice Kotor Varoš.

Svake godine, kažu vatrogasci, bar dva puta gase požar na ovoj deponiji.

Miodrag Petrović, šef inspekcijske službe smatra da je uzrok požara ljudski faktor jer je, kako kaže, vatra došla od glavnog puta.

"Ovdje na deponiji nema čega nema, čuli smo maloprije i pucanj, dakle ima municije. Nije isključeno da ima i neka eksplozivna naprava, ljudi su neodgovorni i svašta bacaju", napominje Goran Milić iz Civilne zaštite Ktor Varoš.

Požar međutim ne prijeti obližnjim kućama. U lokalnom komunalnom preduzeću tvrde da su sve uradili po nalogu inspekcije, prestali odlagati otpad na deponiju i zatvorili je. Problem je kažu u neodgovornim mještanima.

"Problem je što mještani iz mjesnih zajednica ne plaćaju odvoz smeća i onda sami skupe smeće i dovezu ovamo, obiju katanac i sve to istresu, ili ako ne mogu obiti, sve to istovare ispred kapije", naglašava Slobodan Јurić, vršilac dužnosti direktora Komunalnog preduzeća "Bobas".

Zdenko Sakan, načelnik Kotor Varoša izjavio je da opština trenutno nema sredstava da se pozabavi problemom deponije. On ističe da su prioritet ostali problemi u lokalnoj zajednici, kao što su kanalizacija, neasfaltirane saobraćajnice i vodovod.

Problem vatrogascima stvara i nepristupačan teren na pojedinim dijelovima deponije. Upravo zbog sličnih slučajeva u prošlosti, ona je zatvorena još prije šest godina.