latinica  ћирилица
17/07/2017 |  11:18 ⇒ 13:07 | Autor: RTRS

Završeno prvo Balkansko prvenstvo u parakonjaništvu (VIDEO)

Dodjelom medalja i pehara najuspješnijim, u Glamočanima kod Srpca završeno je prvo Balkansko prvenstvo u parakonjaništvu.
Terapijsko jahanje - Foto: RTRS
Terapijsko jahanjeFoto: RTRS

Na manježu konjičkog kluba "Y" najbolje rezultate pokazali su predstavnici Crne Gore gdje se program terapijskog jahanja uspješno realizuje već tri godine.

- Uspjeli smo da akreditujemo program hiporehabilitacije kod Centra za stručno usavršavanje Ministarstva prosvjete Crne Gore i to je sada licencirani program. Ono što mogu da kažem da je 80 korisnika za ove tri godine prošlo kroz naš klub i uglavnom se radi o djeci sa smetnjama iz spektra autizma - izjavio je predsjednik Konjičkog kluba "Budućnost" Zlatko Maliković.

Terapijsko jahanje u Republici Srpskoj ozvaničeno je prije nešto više od godinu dana. Projekat obuke za jahače je trajao sedam mjeseci i u njega je bilo uključeno devet lica. Prvo repubuličko i balkansko prvenstvo zajednički su organizovali konjički klubovi ,,Y,, iz Srpca i Sportska organizacija ,,Energija života,, pod pokroviteljstvom Saveza konjičkih organizacija Republike Srpske.

- Moram da priznam da nam je bilo svima zadovoljstvo da takvi klubovi odmah na početku svog rada pokažu veliku spremnost za organizaciju ovako ozbiljnog događaja - istakla je predsjednica Saveza konjičkih organizacija Republike Srpske Biljana Lukić.

- Јa sam u potpunosti zadovoljan i već smo napravili neke dogovore i planove za sljedeću godinu da bi to bilo u malo širem obimu i kvalitetnije - istakao je predsjednik Konjičkog kluba "Y" Srbac Bojan Ugren.

Organizaciju prvog Republičkog prvenstva u parakonjaništvu i balkanskog takmičenja podržali su i Vlada Republike Srpske, Kabinet predsjednika, Grad Banja Luka te mnogi privredni subjekti i fizička lica.