latinica  ћирилица
17/07/2017 |  11:24 ⇒ 18:10 | Autor: RTRS

Cvijanovićeva u Libertvilu; Bdenje Sv.Mardariju predvodio patrijarh (VIDEO/FOTO)

Domaćin svečanosti proslave kanonizacije Svetog Mardarija, vladika novogračanički i srednje-zapadno-američki Longin, ordenima Sv. Mardarija odlikovao je patrijarha Irineja i mitropolita crnogorskog primorskog Amfilohija, kao i dobrotvore SPC, među kojima su priznati srpski preduzetnici iz Kanade Željko Čolaković i Milan Lešić.
Molitva u čast Svetog Mardarija - Foto: RTRS
Molitva u čast Svetog MardarijaFoto: RTRS

Poručio je da će manastir Svetog Save u Libertivilu biti ogledalo naše vjere. Premijerka Cvijanović poručila je da su veze sa Srbima iz dijaspore ojačane i da će institucije Srpske uvijek biti uz svoj narod u rasejanju.

Premijerka Željka Cvijanović istakla je da institucije Vlade Republike Srpske imaju jake veze sa srpskim udruženjima i SPC u Americi, i da će u narednom periodu biti još jače. Јedan od važnih zadataka Vlade Srpske je da srpski narod u inostranstvu učini svjesnim političke moći kojom mogu doprinijeti da Srpska ostane jaka i stabilna. 

- Meni je zadovoljstvo što sam u ime Vlade  i institucija Republike Srpske imala priliku da podijelim radost ovog dana i sa našim ljudima koji su došli u velikom broju, ali i sa sveštenstvom. Mi već imamo dobre kontakte. Mogu da kažem već mnogo godina, a posebno zadnjih godina intenzivirali smo saradnju i sa sveštenstvom, ali i sa udruženjima iz naše dijaspore koja djeluju u SAD. Namjera je se ta saradnja još više ojača u budućnosti. Tu su poruke da zaštitimo Republiku Srpsku, moj odgovor uvijek biva da oni imaju i političku moć da zaštite Srpsku i pored toga što ne žive na području Republike Srpske, Mislim da je naša misjia da učinimo naše ljude koje žive u inostranstvu svjesnim da zaista tu moć kojom raspolažu imaju i da treba da doprinesu da Republika Srpska ostane jaka i stabilna - izjavila je premijerka Cvijanović za RTRS.

Molitva u čast Svetog Mardarija

Institucije Republike uvijek će se rado odazvati pozivu Srba iz dijaspore, kaže premijerka, ističući da je uspostavljen most istinske bliskosti i saradnje sa Srbima u inostranstvu.

Posebno raduje, kaže šef Predstavništa u Vašingtonu, Obrad Kesić da je narod s radošću dočekao premijerku Srpske. Kažu da tako znaju da nisu zaboravljeni iako su mnoge generacije rođene u Americi. 

Svaka eparhija SPC u Americi ima folklorne sekcije i radionice koje su osnovane s ciljem edukacije omladine. Sveštenik Dragan Petrović iz Indijanapolisa u Livertivil je doveo najmlađe Srbe iz Amerike da dočekaju srpskog patrijarha Irineja, da se svecu Mardariju poklone i Bogu pomole.

Molitva u čast Svetog Mardarija

Ovo je rijedak dan za Srbe u Americi, rekao je patrijarh Pavle na završnoj svečanosti posvećenoj životu prvog američko -kanadskog episkopa Sv.Mardarija. Mi smo došli da vas podsjetimo ko ste i odakle ste došli. Srbi u rasejanju moraju očuvati i njegovati svoj jezik jeri vjeru, jer samo tako neće nestati – poručio je Patrijarh srpski Irinej.