latinica  ћирилица
17/07/2017 |  13:14 ⇒ 19:18 | Autor: RTRS

Koliko će Srpska od prvog septembra imati osnovih škola? (VIDEO)

Dok đaci na raspustu uživaju bez briga, njihovi nastavnici novu školsku godinu dočekuju u neizvjesnosti. Koliko će Republika Srpska od prvog septembra imati osnovih škola, pitanje je za čijim odgovorom tragaju gotovo svi prosvjetari. Mediji su, prethodnih dana, pisali kako 89 škola svoja vrata neće ponovo otvoriti. Resorno ministarstvo to demantuje, a sindikalci poručuju-zatvorite li škole, borićemo se za svako radno mjesto.
Zatvaranje škola - Foto: RTRS
Zatvaranje školaFoto: RTRS

Učenici se odmaraju, a u školske klupe svakog septembra vrati ih se sve manje. Ove godine broj upisanih prvačića prvi put se spustio ispod 10.000.

Primjera radi, školske 2008/2009. godine u osnovnim školama bilo je više od 113.000 učenika, da bi se njihov broj do ove školske godine smanjio za više od 20.000. Zbog mogućnosti zatvaranja škola, sindikalci negoduju.

"Pominje se nekih pet miliona maraka navodne uštede na godišnjem nivou. Postavljam vrlo jednostavno pitanje, u šta će Vlada Republike Srpske tih pet miliona uložiti? Mjere populacione politike? Mislite li da će te pare povećati broj djece u Srpskoj? Neće!", rekao je Dimitrije Ćeranić, član Republičkog odbora Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske.

Na populacioni pad ukazuju i demografi. Kažu da ovo područje napušta reproduktivno, intelektualno i radno sposobno stanovništvo. Mogućnost zatvaranja škola, kažu, samo je nastavak dosadašnje prakse.

"Ako se nastavi sa primjenom administrativnih kriterijuma koji reguliše broj odjeljenja koji je potreban za određenu školu. To nije Bogom dano, taj administrativni kriterijum je propisom regulisan", ističe Aleksandar Ćavić, demograf.

Iz Ministarstva prosvjete poručuju-broj škola koje će biti zatvorene daleko je manji od 89.

Odluka Vlade znaće se u četvrtak, a resorni ministar kaže da je riječ o najviše 35 škola, a da će svi radnici biti zbrinuti.

"Važemo, premjeravamo kao geometri nekoliko puta isto područno odjeljenje i tražimo najbolje rješenje. Najlakše je staviti ključ u bravu i četiri radnika poslati na biro", naglašava Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske.

Iako je đaka sve manje, upisne kvote na učiteljskim studijama ne jenjavaju. Ove godine čak 160 mjesta. U prilog obrazovnom apsurdu ide i činjenica da kako se smanjuje broj učenika iz godine u godinu raste broj zaposlenih nastavnika.