latinica  ћирилица
17/07/2017 |  13:42 | Autor: RTRS

PU Istočno Sarajevo: Smanjen broj krivičnih djela

Na području grada Istočno Sarajevo za šest mjeseci ove godine evidentirano je 245 krivičnih djela, što je za 10,58 odsto manje nego u istom periodu prošle godine kada su registrovana 274 krivična djela, rekao je danas načelnik Policijske uprave Srpko Kosorić.
Policija RS - Foto: RTRS
Policija RSFoto: RTRS

On je na konferenciji za novinare naveo da je podneseno 212 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu i prijavljeno 227 lica od čega je 61 povratnik i sedam maloljetnika.

Kosorić navodi da je za šest mjeseci evidentirano 106 prekršaja iz oblasti javnog reda i mira, što je za 12,04 manje u odnosu na isti period prethodne godine, a narušavanja u većem obimu nije bilo.

Što se tiče oružja i municije, na području koje pokriva Policijska uprava Istočno Sarajevo registrovano je deset prekršaja, što je za 4,67 odsto više u odnosu na isti period.

Kada je riječ o bezbjednosti saobraćaja, za šest mjeseci registrovana su 13.163 prekršaja u saobraćaju i evidentirana je 401 saobraćajna nezgoda što je za 0,5 odsto manje u odnosu na prošlu godinu.

"U okviru naših preventivnih aktivnosti policijski službenici su sprovodili pojačane mjere kontrole saobraćaja, jer smo po analizama utvrdili da je najčešći uzrok nesreća brzina koja se pojavljuje u 134 slučaja. Јedna od niza akcija koju sprovode policijski službenici jeste prisustvo neobilježenog vozila u smislu pojačane kontrole saobraćaja koja će se nastaviti i u narednom periodu", istakao je Kosorić.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Nebojša Popović rekao je da stanje na ovom području zadovoljavajuće, te da za šest mjeseci nije bilo krivičnih djela koja bi načinom izvršenja mogla ugroziti stanje bezbjednosti.

Kada je riječ o ukupnom koeficijentu rasvijetljenosti kriminaliteta, Popović kaže da za šest mjeseci on iznosi 84,19 odsto, dok je rasvijetljenost po nepoznatom počiniocu 63,64 odsto.

On je istakao da od ukupno 102 prijavljena krivična djela po nepoznatom počiniocu naknadno rasvijetljeno 70 krivičnih djela, od toga 62 iz ove godine i osam iz prethodnog perioda.

Prema njegovim riječima, najveći broj krivičnih djela registrovan je iz oblasti opšteg kriminaliteta i iznosi 190 ili 77,55 odsto, zatim 28 krivičnih djela iz privrednog kriminaliteta, 16 iz bezbjednosti saobraćaja, sedam iz krivičnog Zakona BiH i četiri krivična djela iz oblasti zloupotreba opojnih droga.

Popović je dodao da je od krivičnih djela sa najvećim stepenom društvene opasnosti registrovano krivično djelo u maju i to ubistvo na području Istočnog Novog Sarajeva. Krivično djelo je rasvijetljeno i izvršilac je predat nadležnom i postupajućem tužiocu.

On je istakao da policijski službenici ove policijske uprave, kada je riječ o razbojništvu, i dalje bilježe visoke rezultate u rasvjetljavanju krivičnih djela po nepoznatom počiniocu, kao i krivična djela iz prethodnog perioda.

Organizovanom akcijom Sektora kriminalističke policije razvijetljena su tri krivična djela iz prethodnog perioda i to 2010, 2013. i 2014. godine, gdje su izvršioci stekli protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 150.000 KM.

"Iz oblasti privrednog kriminaliteta evidentirano je 28 krivičnih djela a nadležnom Tužilaštvu podneseno je 14 izvještaja protiv 24 lica", rekao je on.

Ukupna pričinjena materijalna šteta u izvršenju ovih krivičnih djela iznosi 262.385 KM, dok je stečena protivpravna imovinska korist 867.000 KM.

"Potrebno je istaći operativnu akciju Sektora kriminalističe policije", rekao je Popović i dodao da su oduzeta 73 grama heroina, 510 grama marihuane, 10 grama spida i 5,71 gram kokaina.

On je rekao da je na području koje pokriva Istočno Sarajevo registrovano i 10 samoubistava.

S obzirom da je počela turistička i sezona godišnjih odmora, portparol Policijske Uprave Istočno Sarajevo Vesna Stokanović apelovala je da građani prilikom odlaska iz svojih stanova i kuća na duži vremenski period o tome obavijeste komšije ili prijatelje ili da zaduže osobe od povjerenja da obilaze njihove stambene objekte kako bi zaštitili njihovu ličnu imovinu.

Izvor: SRNA