latinica  ћирилица
17/07/2017 |  13:48 | Autor: RTRS

Stevandić: Što prije usvojiti zakon o fondu solidarnosti

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je Srni da što prije treba treba usvojiti zakon o fondu solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu, čiji je predlagač predsjednik Srpske Milorad Dodik.
Nenad Stevandić - Foto: RTRS
Nenad StevandićFoto: RTRS

Stevandić je, uoči sutrašnje sjednice Narodne skupštine, na kojoj će biti razmatran ovaj nacrt zakona, rekao da će svaka namjera koja ima cilj da pomogne djeci biti podržana od "Ujedinjene Srpske", čiji je on predsjednik.

On je danas istakao da ta stranka smatra da bi, uz posebnu stručnu komisiju fonda, koja odlučuje o svrsishodnosti liječenja u inostranstvu i upotrebi finansijskih sredstava, trebalo formirati određenu vrstu etičkog komiteta.

"Nisu sva djeca, koja bi trebalo da se liječe, istog imovnog stanja. Nije isto da li je to dijete nezaposlenog borca i invalida ili biznismena i direktora. To treba još da se definiše", poručio je Stevandić.

Potpredsjednik Narodne skupštine Sonja Karadžić Јovičević /SDS/ rekla je da je Nacrt zakona o fondu solidarnosti svakako dobra stvar, ali da bi taj akt trebalo uputiti u javnu raspravu od najmanje 90 dana, uzimajući u obzir ljetnju pauzu i godišnje odmore.

Ona je navela da će podržati ovaj zakon, ali da neke stvari treba mnogo čvršće i jasnije definisati.

"Treba da ubijedimo sve aktere i javnost da će ovdje mogućnost svake vrste zloupotrebe biti svedena na najmanju moguću mjeru, s obzirom na to da svi imamo iskustva i znamo da je bilo zloupotreba takvih i sličnih fondova", rekla je Јovičevićeva Srni.

Cilj Nacrta zakona o fondu solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu jeste da omogući oboljeloj djeci iz Srpske dijagnostiku i liječenje u inostranim zdravstvenim ustanovama.

Ovim zakonom urediće se osnivanje, status, djelatnost, te organizacija fonda, kao i izvori i način prikupljanja sredstava, raspodjele sredstava i praćenje rada ovog fonda.

Zakon se odnosi na djecu, državljane Srpske i osiguranike Fonda zdravstvenog osiguranja /FZO/, kojima nije moguće pružiti adekvatnu zdravstvenu uslugu u zdravstvenim ustanovama u Srpskoj, kao ni u ustanovama sa kojima FZO ima potpisan ugovor.

Prema ovom zakonu, upravni odbor fonda pratiće namjensko trošenje sredstava fonda, koja će se prikupljati iz posebnog doprinosa za solidarnost od 0,25 odsto od neto plate zaposlenih u Srpskoj, posebnog doprinosa koji će uplaćivati opštine i gradovi, te donacija organizacija, preduzeća i pojedinaca i ostalih sredstava.

Izvor: Srna