latinica  ћирилица
17/07/2017 |  14:07 ⇒ 14:22 | Autor: RTRS

Goran Rakić novi predsjednik "Srpske liste"

Goran Rakić izabran je danas za predsjednika Građanske inicijative "Srpska lista" na Skupštini ove organizacije u Kosovskoj Mitrovici.
Goran Rakić - Kosovska Mitrovica (ARHIV) - Foto: SRNA
Goran Rakić - Kosovska Mitrovica (ARHIV)Foto: SRNA

Aktuelni gradonačenik kosovske opštine Sjeverna Kosovska Mitrovica na čelu "Srpske liste" zamijeniće dosadašnjeg predsjednika Slavka Simića.

Na sjednici su izabrani i članovi Predsjedništva "Srpske liste", dok je generalni sekretar Zoran Mojsilović, novoizabrani poslanik u parlamentu samoproglašenog Kosova.

Rakić je rekao da će "Srpska lista" sa ovim rukovodstvom još snažnije nastaviti politiku zaštite ljudskih prava i sloboda ljudi koji su, kako je istakao, do sada bili građani drugog reda.

"Nastavićemo da se borimo za bolji život i bolju budućnost Srba, Bošnjaka, Turaka, Goranaca i svih onih koji su do sada bili građani drugog reda", izjavio je Rakić novinarima.

On je dodao da će "Srpska lista" nastojati da se za prava Srba i drugih manjinskih zajednica bori "za stolom", dijalogom, uz poštivanje principa konsenzusa, bez nametanja rješenja, uz punu konsultaciju sa predsjedništvom "Srpske liste" i zvaničnim Beogradom.

Pomoćnik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Damjan Јović rekao je da je Beograd dao punu podršku "Srpskoj listi", kao jedinoj političkoj opciji koja ima kapaciteta da zastupa srpske interese na Kosovu i Metohiji.

"To je istinski politički projekat koji može da okupi sve na jednom mestu, one koji se bore za ljudska prava i slobodu, a koji su do sada bili građani drugog reda", rekao je Јović, dodajući da će Beograd nastaviti da još snažnije podržava Srbe na Kosovu i Metohiji.

"Srpska lista" u kosovskom parlamentu ima devet poslanika, a u do sadašnjim privremenim vladama Kosova Srbi su uvijek imali po dva ministarska mjesta i više mjesta zamjenika i pomoćnika ministara.