latinica  ћирилица
17/07/2017 |  14:12 | Autor: RTRS

Brnabić - DŽang: Prijateljstvo osnova za uspješnu saradnju

Predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić i predsjednik Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa DŽang Deđijang ocijenili su da je prijateljstvo Srbije i Kine osnova za uspješnu saradnju na sadašnjim i budućim projektima dvije države.
Predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić i predsjednik Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa DŽang Deđijang - Foto: SRNA
Predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić i predsjednik Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa DŽang DeđijangFoto: SRNA

Na sastanku u Beogradu obostrano je ocijenjeno i da su Srbija i Kina u posljednjih nekoliko godina ušle u novu dinamiku odnosa, ali da postoji prostor za dalje unapređenje kako na političkom nivou, tako i u oblastima poljoprivrede, turizma i kulture.

Brnabićeva je istakla da su Srbiji od velike važnosti zajednički projekti energetske infrastrukture, kao što je izgradnja Termoelektrane "Kostolac", te saobraćajni projekti koji su od neprocjenjive važnosti, ne samo za Srbiju, već i za cijeli region Јugoistočne Evrope.

Ona je istakla važnost uvođenja direktne avio-linije Beograd-Peking i obećala podršku Vlade Srbije u izgradnji kineskog kulturnog centra u Beogradu, saopšteno je iz Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa medijima.

Brnabićeva je naglasila da je značajno to što poslije toliko godina saradnje Srbija i Kina nastavljaju da dijele iste vrijednosti i zahvalila za napore koje Kina ulaže kako bi realizovala projekte važne ne samo za Srbiju i region, već i za cijelu EU.

DŽang je naglasio da će Peking nastaviti da podržava Beograd u međunarodnim odnosima i da će ohrabriti svoje kompanije da i dalje ulažu u Srbiji.

Izvor: SRNA