latinica  ћирилица
17/07/2017 |  16:03 ⇒ 18:28 | Autor: RTRS

Katastrofalna situacija na požarištima u Crnoj Gori

Na poluostrvu Luštica vatra se proširila na visoku i gustu borovu šumu, a plameni jezici dostižu i po 30 metara, tako da je požar skoro nemoguće gasiti sa zemlje, rekao je komandir Dobrovoljnog vatrogasnog društva Krtoli Stefan Kostić.
Požar kod Tivta (Foto: Siniša Luković) -
Požar kod Tivta (Foto: Siniša Luković)

Vatra napreduje prema Žanjicama, Mirištima i Plavoj špilji, dok je selo Begovići evakuisano, a vatrogasci se bore da zaštite kuće

Predsjednici opština Herceg Novi, Kotor i Tivat zatražili su od crnogorskog premijera Duška Markovića i Ministarstva unutrašnjih poslova hitan angažman avijacije u gašenju požara na Luštici i Bigovi i upozorili da je stanje alarmantno i da zbog toga treba tražiti i pomoć Srbije, BiH i Hrvatske.

U pismu predsjednika ovih opština Stevana Katića, Vladimira Јokića i Snežane Matijević se navodi da su u gašenju zajednički uključene snage službe Herceg Novog, Kotora, Tivta i Budve, Dobrovoljno vatrogasno društvo Krtoli, brojni mještani i privrednici, koji se sa vatrenom stihijom bore non-stop. Navodi se da je većina stanovništva i turista sa područja zahvaćenog požarom već evakuisano.

"Iako su angažovani svi kapaciteti kojima lokalne uprave raspolažu i imamo značajnu pomoć dobrovoljaca i službi iz drugih opština, to nije dovoljno za prevazilaženje trenutne situacije", ističe se u pismu.

Izvor: SRNA