latinica  ћирилица
17/07/2017 |  16:08 ⇒ 20:49 | Autor: RTRS

Malešević: Pogrešno su me razumjeli u vezi sa zatvaranjem škola

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević izjavio je danas da se podaci o broju škola koje bi trebalo da budu zatvorene zbog nedovoljnog broja učenika pogrešno interpretiraju, pa čak i od članova granskog sindikata.
Dane Malešević - Foto: RTRS
Dane MaleševićFoto: RTRS

"Ni u jednoj mojoj izjavi niste mogli čuti da sam spomenuo zatvaranje 89 osnovnih škola, već da bi u skladu sa članom zakona, koji govori o tome kako može funkcionisati osnovna škola i sa koliko odjeljenja, bilo zatvoreno 35 područnih odjeljenja, a ne 89 kako je u javnosti plasirana informacija", rekao je Malešević.

On kaže da bi u tom slučaju 26 centralnih škola promijenilo status, odnosno ne bi imale direktora, sekretara i slično, već bi bile pripojene najbližoj većoj, centralnoj osnovnoj školi. Malešević je dodao da bi tada i 28 područnih devetorazrednih odjeljenja promijenilo status na način da bi učenici od šestog do devetog razreda putovali u centralnu školu, a ostali razredi bi ostali u postojećoj školi.

"Međutim, da je to jednostavno primijeniti, davno bi to uradili. Mi procjenjujemo stvarno stanje koliko će tih područnih odjeljenja ostati zatvoreno zbog određenog broja učenika i još nismo donijeli konačnu odluku", rekao je Malešević.

On ističe da su sve te informacije u fazi rzamatranja, jer postoji član zakona koji daje mogućnost da ostane neka škola sa manje đaka.

"Nama je u interesu da neka škola funkcioniše i sa manje đaka, jer nije nam cilj da uštedimo novac, već geodetski premjeravamo i tražimo najbolje rješenje", dodao je Malešević.

On je naveo da se od završetka rata broj upisanih đaka smanjuje u osnovnim, pa samim tim i u srednjim školama i visokom obrazovanju.

Izvor: SRNA