latinica  ћирилица
17/07/2017 |  16:15 ⇒ 18:17 | Autor: RTRS

Modriča: U Dugom Polju otvorena zavičajna spomen-soba (VIDEO)

U obnovljenoj zgradi nekadašnje četvororazredne škole u Dugom Polju kod Modriče otvorena je zavičajna spomen-soba, prostorije za rad kulturno-umjetničkog društva i lovačkog udruženje. I pored toga što se u ovoj školi ne čuje više školsko zvono, želja mještana je da se baš u toj zgradi okupljaju mladi iz sela.
Modriča - Foto: ilustracija
ModričaFoto: ilustracija

Namjera je da se u novotovrenoj spomen-sobi sačuva uspomena na sve učesnike Prvog i Drugog svjetskog rata, te posljednjeg odbrambeno-otadžbinsko rata iz ovog sela.

U posljednjem odbrambeno-otadžbinskom ratu, učestvovalo je 345 mještana, od kojih je 45 umrlo ili poginulo tokom rata.

"Cilj je da otrgnemo od zaborava mnoge generacije đaka, učitelja, jednostavno da otrgnemo od zabrava 100 godina istorije sela, Prvi i Drugi svjetski rat i poslednji otadžbinsi rat", rekao je Milutin Vračević, predsjednik Mjesne boračke organizacije Dugo Polje.

Dugo Polje je bilo nosilac pismenosti i pravoslavlja Vučijačkog kraja. Prije 150 godina u selu je bilo ljudi koji su čitali i pisali. U ovu školu nekada je išlo preko 120 učenika do četvrtog razreda.

"Mislim da će se ovo popuniti koje kakvim dokumentima, predmetima, sačuvanim stvarima koji će ukazivati na veliku kulturnu tradiciju Dugog Polja i Vučijačkog područja", smatra Milenko Popović, nekadašnji učenik i upravnik škole u Dugom Polju.

Sanirane prostorije nekadašnje škole, pružaju velike mogućnosti za aktivniji rad mladih iz sela kroz razne sadržaje. Opština Modriča je finansijski pomogla sanaciju oronule zgrade škole.

"Nažalost nema đaka, ali će ovdje dolaze omladina, folklor, djeca, ovdje će biti sastanaka, raznih priča ali i mali muzej. Suština je da na ovaj prostor imaju prvo svi", jasan je Mladen Krekić, načelnik opštine Modriča.

Simboličnim presjecanjem trake, obnovljena nižerazredna škola, koja je sa radom prestala 1991. godine, predata je na upotrebu maladima sela. Ispred škole održan je kulturno-zabavni program.