latinica  ћирилица
17/07/2017 |  18:02 ⇒ 18/07/2017 | 10:17 | Autor: RTRS

Dodik: Izetbegović traži način da se preko bh. pravosuđa obračuna sa vrhom Srpske (VIDEO)

Nije slučajno da se nakon obustavljanja istrage u predmetu „Referendum“ produkuje novi, prijeti Tužilaštvom i pokušava kriminalizovati rukovodstvo Srpske.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Tako je predsjednik Republike Milorad Dodik odgovorio na zahtjev Bakira Izetbegovića za njegovim sankcionisanjem, i to zbog navodnog raspirivanja mržnje, u Bratuncu 7. jula.

Bošnjaci povratnici imaju sva prava, vraćena im je imovina, i slobodno žive u Srpskoj, kaže Dodik.

Iz Tužilaštva BiH potvrđeno je da su već formirali predmet.



Izetbegović traži način da me dovede pred Sud. To je odgovor predsjednika Milorada Dodika na Izetbegovićev zahtjev da ga članice PIK-a, visoki predstavnik i Tužilaštvo BiH sankcionišu, zbog navodnog raspirivanja mržnje.

Tek što je Izetbegović završio konferenciju za novinare, Tužilaštvo BiH prijavu je zaprimilo, i ekspresno formiralo predmet.

Predsjednik Srpske nije iznenađen. Treba se navići na takvu vrstu pritiska i ignorisati ga -poručio je Dodik.

- U četvrtka smo vidjeli da je Tužilaštvo obustavilo istragu u vezi referenduma a već danas se pojavljuje priča koja skreće pažnju na tu vrstu njihove igre. Najradije bi sve iz Republike Srpske vidjeli u Sudu i Tužilaštvu BiH i presuđivali po svojoj volji, kaže Dodik.

A Izetbegović bi da Tužilaštvo BiH optuži Dodika za sprečavanje povratka, raspirivanje vjerske i nacionalne mržnje prema Bošnjacima.

Ovakav zaključak izvukao je iz Dodikovog obraćanja na Akademiji posvećenoj stradanju Srba u Podrinju, gdje je govorio o kontinuitetu etničkog čišćenja Srba u Podrinju od Austrougarskog perioda do Otadžbinskog rata i finansiranju povratka Bošnjaka novcem islamskih fondacija.

- On je rekao citiram ...Poznati su projekti raznih fondacija prije svega islamskih koje su tražili i samo usmjeravali svoje pare kako bi ovdje uz Drinu vratili nakon Otadžbinskog rata muslimane i da bi ponovo okupirali Drinu na taj način, navodi bošnjački član Predsjedništva BiH.

- Rekao sam da postoje organizacije koje su davale pare isključivo da se vraćaju ljudi na Drinu, na Istok, i da to predstavlja novi pokušpaj oživljavanja srtarih strateških ciljeva. Poznato je da postoje organizacije u svijetu koje i danas djeluju u BiH i koje podržavaju i terorizam i da su zabranjene od UN-a i na njih sam mislio, ističe Dodik.

SNSD-ov poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, Nikola Špirić, nada se da institucije kojima se obratio Bakir Izetbegović nisu dio paralelnog sistema koji razgrađuje BiH.

Poziv Bakira Izetbegovića da krivično gone predsjednika Republike Srpske je poruka za Srbe, Hrvate i Bošnjake koji ne misle kao Izetbegović da sa povezom preko očiju grade BiH.

Bakir Izetbegović stao je u odbranu OBA BiH i njenog direktora Osmana Mehmedagića.

Tvrdi da je agencija depolitizovana u šta je teško povjerovati s obzirom na to da je na njenom čelu Osman Mehmedagić, ratni tjelohranitelj Alije Izetbegovića.

- Što se tiče gospodina Osmana on radi u službi 35 godina, radio je u UDBI kada je dodijeljen da bude pratilac mog oca. Njega nije izabrao moj otac, ni ja, ni SDA da prati mog oca, nego je dodijeljen, kaže Izetbegović.

- Kada mu je otac umirao rekao mu je - pripazi Osmicu i postavi ga na najvažnije mjesto.  I to je uradio. I sada on priča o političkomn uticaju. Nevjerovatno. Sve informacije koje imamo govore da je OBA pod direktnim uticajem turske obavještajne službe i to se vidi, kategoričan je Dodik.

Dodik je ponovio da je OBA neprijateljska organizacija i da čini sve da podrije politički sistem, procese i osnove Republike Srpske.

- To čini na bazi ratnog plana muslimanske obavještaje agencije - AID koja nikada nije prestala suštinski da postoji, koja se proširila i djeluje po ambasadama i jača je od OBA. I u kojoj, nažalost, Srbi koji se tamo nalaze više služe za pokriće, nego za stvarno djelovanje. Izetbegović isključivo to brani. To je njemu potrebno isključivo za obračune, kako on misli da treba da se obračunaju sa nama u Republici Srpskoj, naveo je predsjednik Srpske.

Dok na sve načine pokušava Milorada Dodika dovesti pred Sud BiH, Bakir Izetbegović olako prelazi preko izjave zamjenika turskog premijera Numana Kurtulmusa koji je na komemoraciji u Potočarima javno svojatao BiH.

Očigledno, Izetebegoviću prijaju izjave o BiH kao dijelu Turske, koje kontinuirano šalju turski zvaničnici.