latinica  ћирилица
17/07/2017 |  19:57 | Autor: RTRS

Vučić apeluje radnicima "Fijata" da riješe problem

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić apelovao je danas na radnike "Fijata" i Vladu da riješe problem u kragujevačkoj kompaniji, jer, kako je ocijenio, dalji štrajk nosi velike rizike.
Aleksandar Vučić - Foto: SRNA
Aleksandar VučićFoto: SRNA

Vučić, koji boravi u radnoj posjeti Vašingtonu, istakao je da nema mnogo informacija o tome šta se dešava, ali da vjeruje da će radnici razumjeti svoju ulogu, kao i da će Vlada preduzeti sve mjere koje joj stoje na raspolaganju.

"„Danas, kada ovde /u Vašingtonu/ govorimo o lojalnosti radnika kompanijama, što je veoma važan faktor za privlačenje investitora, onda kažu: `A Kragujevac?`", rekao je Vučić.

On kaže da tema uopššte nije pitanje ko je kriv kada je riječ o "Fijatu", već da je ključno da se mora naći rješenje, javljaju beogradski mediji.

"„Radnike molim da razumeju svoju i našu poziciju, da razumeju poziciju Srbije. Oni koji bi hteli sukobe između radnika i Vlade, pa se tome raduju na političkoj sceni, ti ne razumeju ništa“ i rade na štetu radnika u Kragujevcu, i to ne samo radnika u `Fijatu`, već na štetu svoje države", rekao je Vučić.

On je naveo da Vlada Srbije nema previše mogućnosti u svojim rukama, jer je manjinski vlasnik, ali je zamolio da učini sve što može.

Premijer Srbije Ana Brnabić izjavila je ranije danas da je uvijek spremna da razgovara sa radnicima u "Fijatu" i napominje da postoji "šum u komunikaciji".

"Nadala sam se da će se danas doneti odluka o prestanku štrajka, kako bismo već večeras ili sutra ujutro mogli da sednemo i razgovaramo. Vlada Srbije u potpunosti stoji iza radnika `Fijata`. Zbog toga smo obećali da ćemo na najvišem nivou organizovati pregovore sa menadžmentom `Fijata` na kojima ću biti prisutna kao predsednica Vlade", istakla je Brnabićeva.

Ona je podsjetila da je Vlada Srbije radnicima jasno ponudila odgovor na sva četiri njihova zahtjeva, te da će, kao manjinski vlasnik u "Fijatu", insistirati da se ti zahtjevi riješe.

Štrajk u kragujevačkom "Fijatu" počeo je 27. juna zbog zahtjeva radnika da poslodavac poveća plate, reorganizuje rad, isplati bonus efikasnosti i plaća dodatne troškove prevoza.

Izvor: SRNA