latinica  ћирилица
18/07/2017 |  14:33 ⇒ 14:33 | Autor: RTRS

Najsjeverniji japanski koralni greben "pobijelio"

U procesu odumiranja korala, zbog čega gube boju, oštećen je najsjeverniji koralni greben kod Јapana, upozorili su istraživači.
Izbeljivanje“ koralnog grebena javlja se kada je temperatura vode visoka - Foto: RTS
Izbeljivanje“ koralnog grebena javlja se kada je temperatura vode visokaFoto: RTS

Posljednji u nizu primjera “izbjeljivanja“ korala do kojeg dolazi, kako navode naučnici, takođe je uzrokovan visokim temperaturama okeana.

Zdravi koralni grebeni štite obale od talasa tokom nevremena i predstavljaju staništa za mnoge ribe i druge morske životinjske vrste, ali imaju i ekološki i ekonomski značaj, navodi agencija Frans pres.

Oko 30 odsto koralnog grebena kod obale japanskog ostrva Cušima, oko 1.000 kilometara jugozapadno od Tokija, odumrlo je, saopštio je istraživački tim koji je posmatrao to područje.

Od 2015. godine svi tropski koralni grebeni pogođeni su temperaturama koje su iznad uobičajenih, a više od 70 odsto njih sa vodama koje su tokom dužeg vremenskog perioda imale povećanu temperaturu.

U aprilu 2017. godine objavljeno je istraživanje naučnika koje je pokazalo da su u višegodišnjem propadanju korala zbog povećanja temperature i kiselosti morske vode, oštećene dvije trećine australijskog Velikog koralnog grebena.

Australijske vlasti saopštile su u maju da je čak polovina od 344.000 kilometara korala možda propalo u procesu odumiranja korala zbog čega greben gubi boju.

Naučnici navode da korali mogu da se oporave ako se povrate normalni uslovi, međutim za to mogu biti potrebne decenije, ali ako se zagađenje nastavi, korali mogu i da izumru.

Izvor: RTS