latinica  ћирилица
19/07/2017 |  13:39 | Autor: RTRS

Šarović: Turska odlučuje i odobrava kontingent za izvoz mesa

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je da je izvoz mesa iz BiH u Tursku definisan jednostranom odlukom turske Vlade koja svake godine odobrava kontigent za BiH, bez učešća bilo koje institucije BiH.
Mirko Šarović - Foto: SRNA
Mirko ŠarovićFoto: SRNA

On je negirao tvrdnje hrvatskog delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Marka Karamatića da je protežirao izvoznika mesa iz BiH u Tursku i nazvao to "čistom laži".

"Turska strana raspisuje tender i odlučuje ko će izvoziti u ovu zemlju i to nije u bilo kakvoj nadležnosti bilo koje institucije u BiH, pa ni Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa", rekao je Šarović novinarima u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, zadatak Ministarstva je da izvoz mesa bude u skladu sa zakonom, da se obezbijedi izvoz mesa koji je porijeklom iz BiH, te da se vrši u skladu sa veterinarskim standardima BiH.

Kada je riječ o količini mesa na godišnjem nivou koja se izvozi u Tursku, Šarović je naveo da ni ona nije "u rukama" vlasti u BiH, te dodao da izvoznici mesa sami određuju na koji način će to meso biti dopremljeno do Turske, a zadatak Ministarstva je da se prevoznicima obezbijedi da ono stigne do cilja.

On je podsjetio da ovogodišnja kvota za izvoz mesa u Tursku iznosi 8.000 tona, naglasivši da to zajedno sa skorim izvozom 600 bikova u Liban spašava ovaj sektor od propadanja, jer se, kako je rekao, velika količina jeftinog mesa uvozi iz EU u BiH.

Kada je riječ o "Agrokoru" i položaju radnika firmi iz BiH koje ulaze u sastav ovog koncerna, Šarović je najavio dolazak hrvatskog povjerenika za "Agrokor" Ante Ramljaka 27. jula u Sarajevo, kada će se razgovarati o svim pitanjima bitnim za BiH.

Karamatić je ranije rekao novinarima da je Ministartvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH "omogućilo Murisu Mujanoviću, kućnom prijatelju Bakira Izetbegovića, da dobije posao vezan za izvoz mesa u Tursku vrijedan više od 20 miliona evra".

On je naveo da je Mujanović potpisao ugovor o izvozu 3.000 tona mesa u Tursku, da do sada nije ništa izvezao, te naglasio da Mujanović posjeduje samo jednu mesaru u sarajevskom naselju Vogošća.

Izvor: SRNA