latinica  ћирилица
19/07/2017 |  15:13 | Autor: RTRS

Savanović: Vlada Srpske želi da smanji fiskalne namete

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, Milenko Savanović, rekao je danas da Vlada Srpske čini sve da reformskim procesima i ekonomskom strategijom putem Reformske agende olakša razvoj realnog sektora u smislu fiskalnih nameta, ali da trenutna politička nestabilnost u BiH ne omogućava razvoj ekonomije i nove investicije.
Privreda - Foto: RTRS
PrivredaFoto: RTRS

"Želimo da kao Vlada i socijalni partner, zajedno sa Unijom udruženja poslodavaca i Saveza sindikata damo svoj puni doprinos, da markiramo ono na šta možemo da utičemo i da poboljšamo ekonomsku situaciju, a samim tim omogućimo i zapošljavanje i bolji standard ljudi", rekao je Savanović u Banjaluci uoči početka okruglog stola "Tržište rada - Stanje i izazovi".

Istakao je da je zahvaljujući mjerama Vlade u Srpskoj smanjen broj nezaposlenih i da je njihov u junu izosio 120.236. lica. Ministar rada je dodao da je stopa nezaposlenosti 24,8 odsto, što je, prema njegovom mišljenju, dobar pokazatelj. Savanović smatra i da upisna politika u školstvu mora biti podvrgnuta reviziji, u smislu da se proizvode profili koji su neophodni našem društvu.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Dragutin Škrebić je naglasio da analiza tržišta rada pokazuje da je od 2005. do 2016. godine prostor BiH napustilo oko 200.000 stanovnika i da oni nisu otišli samo zbog niskih plata i što nema posla, već je glavni problem u BiH politička nestabilnost.

Predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić kaže da politička prepucavanja u BiH utiču na investitore koji ne vole nestabilne prostore, ali da je jedini realan razlog što ove prostore napuštaju mladi i obrazovanih ljudi nesiguran i slabo plaćen posao, zbog čega odlaze tamo gdje će moći da žive od svog rada.

Izvor: SRNA