latinica  ћирилица
20/07/2017 |  09:01 | Autor: RTRS

Učenje novih stvari štiti od demencije

Učenje novih stvari, zdrava prehrana, izbacivanje cigareta, sprečavanje oštećenja sluha i smanjenje usamljenosti mogu da umanje broj slučajeva demencije za trećinu, saopštili su danas zdravstveni stručnjaci.
Demencija (ilustracija) -
Demencija (ilustracija)

Istraživači su u obimnoj analizi faktora rizika koji stoje iza demencije izdvojili njih devet kao veoma važne.

Među njima su odsustvo obrazovnih aktivnosti poslije petnaeste godine, visok krvni pritisak, gojaznost i gubitak sluha u srednjem dobu, pušenje, depresija, fizička neaktivnost, društvena izolacija i dijabetes u kasnijem dobu.

Ukoliko se svi ovi faktori potpuno eliminišu, navode stručnjaci, može se spriječiti svaki treći slučaj demencije u svijetu.

"Iako se dijagnoza demencije postavlja u poznijem životnom periodu, promjene u mozgu obično počinju da se dešavaju godinama ranije", izjavila je DŽil Livingston, profesor na Univerzitetskom koledžu u Londonu i jedna od 24 međunarodna stručnjaka koji su obavili analize za medicinski žurnal "Lanset".

Ona je dodala da će "širi pristup prevenciji demencije, kao odraz ovih promjenjivih faktora rizika, donijeti korist našim sve starijim društvima i pomoći da se spriječi rast broja slučajeva demencije".

Prema najnovijim procjenama Međunarodnog udruženja za borbu protiv Alchajmera, u svijetu sa demencijom živi oko 47 miliona ljudi, a troškovi liječanja ove bolesti već su dostigli 818 milijardi dolara godišnje.

Demenciju izazivaju bolesti mozga, a najpoznatija je Alchajmerova bolest. Njihov rezultat je odumiranje nervnih ćelija i pogoršanje sposobnosti pamćenja, razmišljanja, navigacione i prostorne orijentacije, a dešavaju se i poremećaji u ponašanju i sposobnosti da se vode svakodnevne aktivnosti.

Svjetska zdravstvena organizacije očekuje da će do 2050. godine u svijetu biti 131 milion ljudi koji će patiti od demencije, tri puta više nego danas.

Izvor: SRNA