latinica  ћирилица
20/07/2017 |  09:59 ⇒ 12:47 | Autor: RTRS

Koncert Svjetskog omladinskog hora u Prijedoru (VIDEO)

Niz manifestacija u okviru "Prijedorskog kulturnog ljeta 2017" nastavljen je nastupom Svjetskog omladinskog hora u prijedorskom Pozorištu. Publika je imala jedinstvenu priliku da čuje horske izvedbe odabranih remek-djela evropske, afričke i svjetske muzike.
Koncert Svjetskog omladinskog hora u Prijedoru - Foto: RTRS
Koncert Svjetskog omladinskog hora u PrijedoruFoto: RTRS

Hor je sačinjen od 58 glasova mladih pjevača okupljenih iz 33 zemlje svijeta. Svjetski omladinski hor jedinstven je međunarodni muzički pedagoško-socijalni projekat koji se sastaje jednom godišnje, a okuplja mlade, talentovane pjevače dobi od 17 do 26 godina, predvođene svjetski priznatim dirigentima.

Dirigent Ken Vakla kaže da je odličan  osjećaj raditi u jednom ovakvom horu. Vekla je bivši pjevač u ovom horu,  pjevao je prije mnogo godina  i kaže da je  za njega  ovo velika čast i veliko zadovoljstvo,  vodim ovaj hor.

Hor se ove godine sastao u Mađarskoj, odakle je krenuo na turneju koja će obuhvatiti pet zemalja. Zahvaljujući saradnji prijedorskog Srpskog pjevačkog društva "Vila" sa Evropskom horskom asocijacijom "Evropa kantat", čast da bude jedan od gradova u kojem će ovaj prestižni hor nastupiti u okviru turneje pripala je i Prijedoru. 

"Kada smo prošle godine u septembru posjetili Prijedor, upoznali smo ljude iz gradske Uprave Prijedor, tu smo vidjeli da su oni odlični organizatori, i da ćemo vrlo lako obaviti posao pripreme koncerta u Prijedoru", istakao je Gabor Mocar, predsjednik Evropske horske asocijacije "Evropa kantat".

Tradicija horskog pjevanja u Prijedoru duga je više od 130 godina. Zahvaljujući nastupu ovog prestižnog hora, napravljen je iskorak u pozicioniranju Prijedora na mapi "horskih destinacija Evrope", istakao je gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković navodi da je 132 godine horskog pjevanja u Prijedoru, 17 godina festivala horova Zlatna Vila,skrenulo pažnju na sebe i tako u ovaj grad doveo ovu izuzetnu delegaciju.

 Svjetski omladinski hor postao je prepoznatljiv projekat UNESKO-a, a 1996. godine nagrađen je priznanjem "Umjetnik za mir", jer predstavlja muzičku platformu koja podržava saradnju među različitim kulturama i religijama.