latinica  ћирилица
20/07/2017 |  16:33 ⇒ 16:37 | Autor: RTRS

Pobuna američkih kompanija zbog sankcija Rusiji

Brojne američke kompanije založile su se za promjenu zakona o novim sankcijama protiv Rusije, saopštila je televizija Si-En-En, pozivajući se na izvore u Kongresu.

Između ostalih, s inicijativom o promjeni zakona o antiruskim sankcijama izašle su naftne i energetske kompanije BP, Ekson i DŽeneral elektrik, aero-kosmička kompanija Boing, bankarski giganti Sitigrup, Masterkard i Viza, kao i proizvođači Ford, Dou hemikal, Proktor end Gembl, Internešenel pejper, Katepilar i Kamins.

Prema mišljenju preduzetnika, nove sankcije bi mogle da imaju nepredvidive posljedice koje bi mogle da nanesu značajnu štetu njihovom biznisu. Međutim, oni se ne zalažu za potpuno ukidanje zakona. Članovi trgovinskih asocijacija i lobisti koji predstavljaju interese američkog biznisa sada imaju sastanke sa predstavnicima Kongresa radi razgovora o mogućim izmjenama nacrta.

Senat je u junu usvojio zakon o uvođenju novih sankcija Rusiji. Dokument trenutno prolazi usaglašavanje u Predstavničkom domu i mogao bi da bude usvojen već u avgustu. On podrazumijeva zabranu američkim građanima i kompanijama da pružaju robu, usluge i tehnologije za naftne projekte, ako u njima učestvuju ruske kompanije. Biće pooštreni i uslovi pružanja kredita ruskim kompanijama i ruskim bankama na duže od 14 dana.

Izvor: Sputnjik