latinica  ћирилица
20/07/2017 |  16:50 | Autor: RTRS

Poljska usvojila kontroverzni zakon o reformi Vrhovnog suda

Poljski poslanici usvojili su danas kontroverzni zakon o reformi Vrhovnog suda, a predsednik Evropskog savjeta i bivši premijer Poljske Donald Tusk ocijenio je da su promjene u pravosuđu koje sprovodi vlada u Varšavi "unazađujuće", protiv evropskih vrijednosti i da dovode Poljsku u rizik da bude marginalizovana.
Parlament Poljske (Foto: thelibertarianrepublic.com) -
Parlament Poljske (Foto: thelibertarianrepublic.com)

Zakon, kojim se ministru pravde omogućava da bira kandidate za taj sud, usvojen je uprkos višednevnim uličnim protestima, zabrinutosti opozicije zbog nezavisnosti sudstva i prijetnjama Evropske unije sankcijama bez presedana.

Tusk je u saopštenju naveo da je uputio poziv poljskom predsjedniku Andžeju Dudi za sastanak kako bi razgovarali o "političkoj krizi" u toj zemlji, prenio je Rojters.

Za usvajanje zakona u donjem domu poljskog parlamenta glasalo je 235 poslanika, 193 je bilo protiv, a 23 je bilo uzdržano.

AFP primjećuje da je to posljednja u nizu spornih pravosudnih mjera za koje vladajuća partija Pravo i pravde tvrdi da su neophodne za efikasniji pravosudni sistem i za borbu protiv korupcije.

Lider vladajuće poljske partije "Pravo i Pravda" Јaroslav Kačinjski ranije je ocijenio da je upozorenje Evropske komisije Varšavi da zaustavi pravosudnu reformu "političko" i poručio EU da ne bi trebalo da miješa u to pitanje.

"Te stvari s kojima trenutno imamo posla isključivo su u nadležnosti zemlje, tako da ono što imamo ovdje je zloupotreba (njihove vlasti)", rekao je Kačinski za državnu televiziju TVP.

Evropska komisija zatražila je od Poljske da zaustavi pravosudnu reformu, naglasivši da bi mogla da ima "veoma negativan uticaj" na nezavisnost sudova, a u protivnom, navodi, očekuje je disciplinska mjera već naredne nedjelje.

Prvi potpredsjednik Evropske Komisije Frans Timermans upozorio je da zakoni koje Poljska želi da izglasa značajno povećavaju sistematske prijetnje vladavini prava.

"Kolektivno, uništili bi šta god je ostalo od nezavisnog sudstva i sudove bi stavili pod potpunu političku kontrolu vlade", rekao je Timermans.

Izvor: Blic