latinica  ћирилица
20/07/2017 |  16:53 | Autor: RTRS

Saradnja BiH i Hrvatske u oblasti bezbjednosti

Predstavnici Ministarstva bezbjednosti BiH i Državne uprave za zaštitu i spašavanje Hrvatske dogovorili su danas u Zagrebu saradnju u području bezbjednosti, s obzirom na to da obje zemlje imaju zajednički interes da razvijaju bezbjednost i stabilnost.
Zagreb - Foto: RTRS
ZagrebFoto: RTRS

Direktor Državne uprave za zaštitu i spašavanje Hrvatske Dragan Lozančić razgovarao je sa delegacijom BiH, koju je predvodio zamjenik ministra bezbjednosti BiH Mijo Krešić o unapređivanju odnosa u području bezbjednosti, zaštite od požara, odbrane od poplava, razmjene stručnjaka i komunikacija u kriznim situacijama i drugim zajedničkim temama.

Na sastanku je ocijenjeno da će efikasno i brzo rješavanje problema u navedenim oblastima doprinijeti stabilnosti obje zemlje, ali i šire regije, a jedan od prvih koraka ka tome cilju biće partnerstvo u projektima finansiranim iz fondova EU, saopšteno je iz Ministarstva bezbjednosti BiH.

Iako je trenutna saradnja dvije zemlje ocijenjena zadovoljavajućom, istaknuto je da postoji još puno toga što može unaprijediti odnose i poboljšati kvalitet života i bezbjednost građana dvije zemlje.

Krešić je istakao posebnu zahvalnost institucijama Hrvatske jer su uvijek bezrezervno pružale podršku u gašenju požara, istakavši da se ne smije zaboraviti ni 2014. godina kad su susjedi BiH prvi pružili veliku pomoć.

"I dalje očekujemo podršku i intenzivniju saradnju kroz različite projekte koje nudi EU, a svakako da postoji interes sa obje strane granice da se kroz dodatne edukacije usavrše postojeća znanja. Sticanje novog znanja je veoma važno jer samo tako možemo biti spremni na nove izazove", rekao je Krešić. 

Izvor: Srna