latinica  ћирилица
20/07/2017 |  17:36 | Autor: RTRS

EK: Pružiti političku podršku strukturalnom dijalogu

Evropska komisija apeluje na vlasti u BiH da pruže političku podršku strukturalnom dijalogu o pravosuđu kako bi se došlo do konačnog teksta nacrta zakona o sudovima BiH koji se može dostaviti u zakonodavnu proceduru, bez daljeg odlaganja.
Evropska komisija (foto: www.mfa.gov.rs) -
Evropska komisija (foto: www.mfa.gov.rs)

Iz Delegacije EU u BiH saopšteno je da je Evropska komisija, kada bude postignut dogovor na političkom nivou, spremna da pregleda konačni prijedlog kako bi potvrdila njegovu usklađenost sa evropskim standardima.

U saopštenju se ističe da je danas na ministarskom sastanku o strukturalnom dijalogu o pravosuđu u Banjaluci razgovarano o prijedlogu novog zakona o sudovima BiH, koji su ponudili stručnjaci iz zemalja članica EU, a koji bi obezbijedio pravnu sigurnost i efikasno funkcionisanje pravosuđa u skladu sa standardima EU i domaćim pravnim poretkom.

"Pozdravljamo spremnost učesnika da rade u pravcu postizanja dogovora o krivičnoj nadležnosti na osnovu člana 83 Ugovora o funkcionisanju EU, koji, između ostalog, uključuje teška krivična djela kao što su terorizam, organizovani kriminal i korupcija", navodi se u saopštenju.

Iz EU tvrde da građani BiH imaju pravo na nezavisno, nepristrasno i efikasno pravosuđe koje se bori protiv teških krivičnih djela, naročito organizovanog kriminala i korupcije.

"Vladavina prava se nalazi u srži procesa evropskih integracija", navodi se u saopštenju.

Iz Delegacije EU u BiH podsjećaju da Evropska komisija od 2011. godine u okviru strukturalnog dijaloga o pravosuđu omogućava razgovore o reformi pravosuđa na nivou BiH, naročito u pogledu koordinacije krivične nadležnosti između različitih nivoa vlasti.

Izvor: Srna