latinica  ћирилица
20/07/2017 |  18:12 | Autor: RTRS

Ivanović: Kosovo je nezavisno onoliko koliko se Beograd slaže

Lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović rekao je da je Kosovo nezavisno samo u onoj mjeri u kojoj je Srbija sa tim saglasna i da na Kosmetu toga budu svjesni svaki put kada traže ulaz u međunarodne organizacije.
Oliver Ivanović - Foto: TANЈUG
Oliver IvanovićFoto: TANЈUG

- Realnost Hašima Tačija, u koju vjeruje 99 odsto Albanaca na Kosovu, nije ista kao naša i postoje oni koji su svjesni da je to fikcija - rekao je Ivanović.

On je naveo da su Tačijeve izjave o "istorijskom sporazumu" Beograda i Prištine fine fraze, ali da on tako nagovještava kraj dijaloga, iako nije vlastan da o tome odlučuje.

- Ima još mnogo tema o kojima treba razgovarati i mislim da se Priština ne pita šta će biti na stolu - kaže Ivanović.

On je rekao da Tačijeve izjave predstavljaju "tipičnu izjavu albanske strane", te da Albanci "imaju svoju realnost i svoju cilj, a u pregovore su ušli da izvuku kakvo-takvo, indirektno ili direktno priznanje".

Smatra da će Tači ostati zadužen za dijalog Beograda i Prištine i da postoji nelagodnost Srba kada se govori o premijerskom nivou, jer bi morali da razgovaraju sa Ramušom Haradinajem.

- Trenutno je on kandidat za premijera, ali to još nije izvjesno, tamo ništa nije izvjesno - rekao je Ivanović.

Naveo je da da je teško reći kakva će biti nova vlada u Prištini i da li će "raditi i za Srbe", što je crvena linija koju je navela Srpska lista.

- U kampanji su iznosili antisrpske slogane, zagovarali kraj dijaloga, minimiziranje ili čak potpuno zanemarivanje srpskih stavova. Tako da tu nema mnogo prostora za dijalog. Ali, situacija i život nekad navedu da mora da se razgovara - rekao je Ivanović, dodajući da će iz Srpske očigledno morati da razgovaraju i sa Haradnijaem.

Što se tiče tzv. vojske Kosova i formiranja Zajednice srpskih opština, Ivanović kaže da je ključ i za jedno i za drugo u rukama Srba.

- Iz NATO i SAD su poručili da osnivanje vojske može samo uz ustavne procedure, Srbi imaju ključ, ali će albanska strana pribjeći vjerovatno trikovima, praviće modernizaciju postojećeg sastava bez da mijenjaju ime. I ZSO je u našim rukama, a ako budemo čekali da oni formiraju, teško će ići - rekao je Ivanović.

Izvor: SRNA