latinica  ћирилица
20/07/2017 |  18:15 ⇒ 18:27 | Autor: RTRS

Cerar: Arbitražna presuda sprovodiva i bez Zagreba

Slovenački premijer Miro Cerar izjavio je danas da je Slovenija spremna da sama sprovede arbitražnu presudu o Piranskom zalivu, ukoliko Hrvatska nastavi da je ignoriše.
Miro Cerar - Foto: Screenshot/YouTube
Miro CerarFoto: Screenshot/YouTube

- Moja vlada će u svakom trenutku vući prave poteze i u tome će biti odlučna. Slovenija je spremna i na situaciju da sama sprovede arbitražnu presudu, iako bi bilo bolje da se to napravi u saradnji sa Hrvatskom - rekao je Cerar nakon sjednice Vlade koja je razmatrala pitanja iz arbitražnog procesa.

On je naveo da će vjerovatno otići u septembru u Zagreb na sastanak sa hrvatskim premijerom Anrejem Plenkovićem, ali da se taj dijalog može i prekinuti ako bi se pokazalo da hrvatska strana samo odugovlači, da ne priznaje arbitražu niti presudu.

- Sa Hrvatskom, uprkos svemu, moramo pokušati da nađemo prostor za dogovor o sprovođenju presude, iako sam svjestan da će to biti naporno i da do toga neće biti lako doći - rekao je Cerar.

On je dodao da ministar spoljnih poslova Slovenije Karl Erjavec ima odobrenje da službeno protestuje i da upozori Evropsku komisiju ako bi dolazilo do graničnih incidenata u Piranskom zalivu.

- Odluka arbitara je ključna, jer definiše našu granicu sa Hrvatskom, ali pri njenom sprovođenju treba postupati odgovorno i odlučno, u okviru arbitražnog postupka i međunarodnih standarda - rekao je Cerar.

Cerar je pitanje iz arbitražnog postupka stavio na dnevni red Vlade zbog kritika koalicionih partnera da pokazuje premalo odlučnosti u odnosima sa Hrvatskom.

Ministri poljoprivrede Dejan Židan i spoljnih poslova Karl Erjavec, šefovi preostalih koalicionih stranaka, predlagali su Ceraru da se arbitražna presuda sprovede odmah, bez dogovaranja sa Hrvatskom i da otkaže dogovoreni susret sa Plenkovićem u Zagrebu u septembru.

Izvor: SRNA