latinica  ћирилица
20/07/2017 |  18:18 ⇒ 21/07/2017 | 12:52 | Autor: RTRS

Pitanje Transportne zajednice riješiti uz puno uvažavanje aktera (VIDEO)

U narednom periodu trebalo bi doći do usaglašavanja stavova o ugovoru o Transportnoj zajednici, poručila je premijerka Željka Cvijanović, nakon sastanka sa šefom delegacije Evropske unije u BiH Lars-Gunarom Vigemarkom.
Cvijanović - Vigemark (Arhiv) - Foto: RTRS
Cvijanović - Vigemark (Arhiv)Foto: RTRS

Premijerka očekuje da se poštuje mehanizam koordinacije i nadležnosti svih koji učestvuju u tom procesu. Za Evropsku uniju neprihvatljivo je da nema napretka u reformama, poručio je Vigemark.



Kada je riječ o Transportnoj zajednici, ne postoji problem u odnosima Banjaluke i Brisela, jer Srpska želi da bude dio te priče. Svi problemi su na relaciji različitih nivoa vlasti u BiH, istakla je premijerka Željka Cvijanović. Smatra da oko zajedničke strategije mora da se postigne saglasnost i da se uvaže svi nivoi vlasti u oba entiteta. 

Cvijanovićeva je istakla da je Republika Srpska pozivala na razgovore o ovoj temi i ranije, ali da se oni nisu realizovali, i to ne krivicom Republike Srpske.

Vigemark je poručio da je nepotpisivanjem ugovora o pristupanju Transportnoj zajednici u Trstu, BiH poslala negativan signal. 

On kaže da je stav EU da domaće vlasti same moraju da riješe reformska pitanja, jer u protivnom usporavaju evropski proces.

- Za nas je neprihvatljivo da bilo koja stranka, iz vlasti ili iz opozicije, kaže da nije moguć dogovor i da pasivno sjede i čekaju razrješenje situacije. To je neprihvatljivo. Suština podnošenja aplikacije za članstvo u EU je odgovorno liderstvo i djelovanje - rekao je Vigemark.

Cvijanovićeva je objasnila da nije riječ o suštini ugovora o osnivanju Transportne zajednice, već da je Vlada Srpske insistirala na zajedničkom stavu koji će uvažiti mišljenje svih aktera, a ne jednog nivoa vlasti. 

- Naši zaključci od prije nekoliko mjeseci identifikovali su probleme, uključujući i željeznički saobraćaj i totalnu liberalizaciju koja može da se desi. Ali, pri tome smo rekli da razumijemo da ne možemo biti sami i drugačiji u odnosu na regiju, ako regija preživi i mi ćemo - navela je premijerka Srpske.

Cvijanovićeva je poručila da mehanizam koordinacije mora predstavljati kompromis, koji podrazumijeva da svi akteri u tom procesu razgovaraju, što Sarajevo, kaže, uporno ignoriše. Priča predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Denisa Zvizdića da sistem rotacije nije ustavna kategorija i da zbog toga nije prihvatljiv, ne doprinosi pronalasku rješenja, kaže Cvijanovićeva, jer u nekim zemljama Evropske unije taj mehanizam postoji. 

- Mislim da takve izjave ne doprinose rješavanju ovog problema. U ovoj zemlji treba da postoji više dijaloga i sada imamo sagovornika u EU koji promoviše naš zajednički razgovor i dijalog, i treba da iskoristimo takvu situaciju. Što je ne iskorištavamo, ne znam. Zato što država nije došla tamo gdje treba da dođe - kaže premijerka.

Evropska unija ne brani nijednu stranu, već očekuje da domaći lideri koordinišu svoje stavove, posebno kada je riječ o nastupu BiH na međunarodnoj sceni, kaže Vigemark.