latinica  ћирилица
20/07/2017 |  18:59 ⇒ 21/07/2017 | 09:03 | Autor: RTRS

NSRS usvojila pet zakona (VIDEO)

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je pet zakona, između ostalog i Zakon o interventnim nabavkama koji definiše postupak nabavke namirnica u vanrednim situacijama.
NSRS - Foto: RTRS
NSRSFoto: RTRS

U Nacrtu je, jednoglasno, usvojen Zakon o Fondu solidarnosti za dijagnostiku i liječenje djece u inostranstvu. Usvojena je i Informacija o stanju u oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja.



Prelazak na trezorski način isplate penzija najveća je novina u oblasti penzijsko-invalidskog osiguranja i to je donijelo dodatnu sigurnost u obezbjeđivanju sredstava za isplatu, kažu u resornom ministarstvu. Najveći problem i dalje su velika dugovanja za doprinose i veoma loš omjer broja zaposlenih i penzionera, koji iznosi 1:1,14.

- Bez obzira što je zaustavljen negativan trend smanjenja broja osiguranika prema broju penzionera i dalje je neophodno preduzimati odgovarajuće mjere na povećanju broja osiguranika u realnom sektoru - rekao je resorni ministar Milenko Svanaović.

Penzioneri nisu zadovoljni izvještajem. Resornog ministra podsjećaju da su penzije u Srpskoj najniže u regionu i pitaju koliko sredstava se izdvaja za kategorije koje pravo nisu stekle po osnovu radnog staža, nego po drugim osnovima.

Iz opozicije poručuju da činjenica da je prošle godine za isplatu penzija nedostajalo čak 237 miliona maraka poražavajuća, istovremeno upozoravajući na velike probleme u ovoj oblasti.

Zbog loše naplate doprinosa, Odbor za praćenje stanja u oblasti penzijsko-invalidskog osiguranja predložio je mjere kojima bi se uvelo više reda u ovu oblast.

I iz vladajuće koalicije poručuju da je potrebno naći model za bolju naplatu doprinosa, odnosno da se spriječi da veliki broj radnika bude prijavljen na najnižu platu. Do tada, kažu, važno je da su penzije redovne i to je dobra strana prelaska na terzorski način isplate.

Penzije će već od oktobra biti veće za tri odsto, uvjerava resorni ministar, dodajući da je to čvrsto opredjeljenje Vlade. Da li će to zadovoljiti penzionere, znaće se krajem mjeseca za kada je zakazana sjednica Skupštine udruženja penzionera.