latinica  ћирилица
20/07/2017 |  19:21 ⇒ 21/07/2017 | 07:46 | Autor: RTRS

Dobojska bolnica, konačno, bez blokade!? (VIDEO)

Bliži li se kraj agonije dobojske bolnice? Gradu je uplaćen kredit, čime su se stekli uslovi da ova lokalna zajednica izmiri preuzeta dugovanja bolnice za vodu.
Doboj - Bolnica - Foto: RTRS
Doboj - BolnicaFoto: RTRS

Ovo bi deblokiralo račun bolnice, koji je već osam dana pod blokadom na osnovu sudske presude za prinudnu naplatu dugovanja.

Račun bolnice do kraja radnog vremena nije deblokiran, ali najkasnije sutra, očekuje se da to više neće biti problem.

Milorad Živković, v.d. direktora Bolnice u Doboju, kaže da ima informaciju da je traženi kredit na računu grada Doboja, te da time ne postoji više nijedan razlog da se ne deblokira račun bolnice.

Dobojskoj bolnici račun je blokiran 12. jula zbog potraživanja gradskog Vodovoda u iznosu od 380 hiljada maraka. Izmirenje dugovanja preuzeo je grad Doboj, pa je i Skupština grada donijela odluku o tome, ali zbog nedostatka novca tu obavezu nisu ispoštovali. Tvrdili su da čekaju kredit. Blokada računa blokirala je nabavku važnih lijekova koji su potrebni u urgentnim stanjima pacijenata. Јoš koji dan pod blokadom, bili bi ugroženi i pacijenti, kažu ljekari.

Na potezu je ponovo gradska uprava. Očekuje se da iz kredita, kako su i najavili, što prije izmire dugovanja da bi bolnica mogla normalno da funkcioniše.

Resorni ministar Dragan Bogdanić kaže da mu je "kao čovjeku zasmetalo zašto je gradska administracija preuzela obaveze, a onda nije našla način da te obaveze ispuni. Mi smo samo izgubili dva mjeseca u traženju rješenja, nije moralo doći do ovoga".

Ministar očekuje da se ovakva situacija neće ponoviti. Navodi da praksa da lokalne zajednice preuzimaju pojedina dugovanja bolnica nije nepoznata praksa, a kao dobar primjer navodi Gradišku.