latinica  ћирилица
21/07/2017 |  10:50 | Autor: RTRS

Đurević: Višegrad ulaže u razvoj poljoprivrede

Opština Višegrad izdvojila je iz budžeta za tekuću godinu 100.000 KM za razvoj poljoprivrede, s ciljem stvaranja povoljnog seoskog ambijenta kako bi generacije ljudi u selima mogle da žive i rade, rekao je načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević.
Opština Višegrad - Foto: RTRS
Opština VišegradFoto: RTRS

On je dodao da je poljoprivreda važna djelatnost kojoj treba posvetiti veliku pažnju.

"Onima koji su registrovali gazdinstva i ovdje imaju prebivalište tim opštinskim sredstvima regresiramo nabavku poljoprivredne mehanizacije, proširenje i zasnivanje novih zasada voća, izgradnju manjih poljoprivrednih objekata i sufinansiranje tekuće proizvodnje", napomenuo je Đurević.

On je istakao da na području ove opštine ima oko 300 registrovanih gazdinstava.

"Najviše je dato novčanih sredstava za unapređenje poljoprivredne proizvodnje nabavkom novih poljoprivrednih mašina, za šta je izdvojeno u ovoj godini 10.000 KM", dodao je Đurević.

On je rekao da trend rasta ima sadnja malina, te da je na području opštine zasađeno oko 60 hektara maline.

"Za plasteničku proizvodnju do sada je izdvojeno oko 8.000 KM, za uzgoj mliječnih grla krava 5.000 KM, te za podizanje novih voćnih zasada 4.000 KM", dodao je Đurević.

Korisnik podsticaja za poljoprivredu Igor Balorda rekao je da je dobio značajna sredstva od opštine za podizanje novih zasada maline.

"Uloženo je mnogo novca, a zasađeno oko 13.000 sadnica maline. Svaki vid pomoći znači mnogo i zahvaljujem opštini na pomoći za razvoj ove djelatnosti", dodao je Balorda.

Korisnik podsticaja Njegoš Stojanović rekao je da se plasteničkom proizvodnjom bavi osam godina, a da se na godišnjem nivou proizvede oko 50 tona povrća.

"Imamo pod plastenicima 3.400 kvadratnih metara, a ukupno obrađujemo jedan hektar zemlje. Baziramo se na proivodnju paradajza, krastavca, paprike, kupusa i krompira", dodao je Stojanović.

On je istakao da podsticaj opštine znači mnogo, a da se koristi u svrhu održavanja proizvodnje.

Izvor: SRNA