latinica  ћирилица
21/07/2017 |  12:35 ⇒ 12:36 | Autor: RTRS

Stejt department: Islamski ekstremizam na Kosovu finansiraju stranci

Na Kosovu jača pretnja od islamskog ekstremizma što djelimično finansiraju strane organizacije koje propagiraju ekstremne ideologije, navodi Stejt department.
Balkan (Foto: Sputnik) -
Balkan (Foto: Sputnik)

U dijelu izvještaja koji se odnosi na Kosovo navodi se da je oko 315 stranih terorista sa Kosova otputovalo u Siriju i Irak da se bore za Islamsku državu, ili Al-Nusru, ispostavu Al- Kaide u Siriji, kao i da je otprilike 58 Albanaca ubijeno u borbama.

Stejt department ocjenjuje da Vlada samoproglašenog Kosova primjenjuje sveobuhvatnu strategiju i akcioni plan za borbu protiv nasilnog ekstremizma i dodaje da na tom planu sarađuje sa SAD, kao i NATO i Euleksom dok sa Srbijom, iako nema takve saradnje, od 2013. postoji plan o integrisanom upravljanju granicama i zajedničko učešće u obukama koje finasiraju SAD.

Konstatuje se da saradnju u mnogim pitanjima, uključujući i borbu protiv terorizma, onemogućava to što članstvo samoproglašenog Kosova u regionalnim i međunarodnim organizacijama blokiraju zemlje koje ne priznaju njegovu nezavisnost.

Izvor: Nezavisne novine