latinica  ћирилица
21/07/2017 |  14:25 | Autor: RTRS

Brčko: Osam i po miliona KM za podsticaje u poljoprivredi

Vlada Brčko distrikta danas je usvojila Pravilnik o načinu i uslovima za podsticaje u poljoprivrednoj proizvodnji za 2017. godinu, za koje je ovogodišnjim budžetom predviđeno 8.525.000 KM.
Vlada Brčko Distrikta - Foto: RTRS
Vlada Brčko DistriktaFoto: RTRS

"Pravilnik je nešto izmijenjen u odnosu na prethodne godine, u tehničkim stvarima koje bi trebalo da olakšaju poljoprivrednicima proceduru u vezi sa dokumentacijom za podnošenje zahtjeva, a načinjene su neke izmjene s ciljem sprečavanja zloupotrebe podsticaja", istakao je šed Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Vlade Brčko distrikta Saša Tanić.

Odjeljenje je u Pravilniku zadržalo stavku prema kojoj se poljoprivrednicima garantuje prvobitna isplata 80 odsto sredstava, a naknadno 20 odsto.

"To je učinjeno zbog nepredvidivih finansijskih izdataka, jer mi nikada ne možemo odmah znati koliko ćemo imati i kakvih podnesenih zahtjeva, zbog čega se određeni dio finansija privremeno ne isplaćuje", ističe Tanić.

Pravilnik stupa na snagu prvog dana od objavljivanja u Službenom glasniku.

Tanić je istakao da očekuje da će javni poziv biti raspisan već 1. avgusta i biće otvoren 45 dana.

Brčanska Vlada je danas usvojila i program utroška tekućih grantova u Odjeljenju za raseljena osobe, izbjeglice i stambena pitanja za programe koji se realizuju u okviru rada ovog odjeljenja, a predviđeni su budžetom Brčko distrikta za 2017. godinu.

Ukupan iznos prvog dijela grantova je 1.800.000 KM, a namijenjen je za program obnove individualnih stambenih objekata, rješavanje pitanja naknada za nosioce stanarskih prava kojima je rješenjem nadležnog organa utvrđeno stanarsko pravo, te za rješavanja i ublažavanje preostalih posljedica nastalih u poplavama 2014. godine i stambeno zbrinjavanje Roma.

Izvor: SRNA