latinica  ћирилица
21/07/2017 |  18:04 ⇒ 18:33 | Autor: RTRS

"Propagiranje ustaškog režima nije bilo dovoljno teško krivično djelo"

Županijski sud u Zagrebu prihvatio je reviziju presude kojom je na smrt osuđen Filip Lukas, dugogodišnji predsjednik Matice Hrvatske, gorljivi zagovarač Ante Pavelića i ustaškog režima u Hrvatskoj.
Filip Lukas (Foto: Hrvatska enciklopedija) -
Filip Lukas (Foto: Hrvatska enciklopedija)

Zahtjev za rehabilitaciju u februaru je podnijelo udruženje "U ime obitelji".

Lukas je izvršenje smrtne kazne, na koju je bio osuđen u novembru 1945., izbjegao emigriravši nešto ranije te godine iz Hrvatske u Austriju. Do tada je, od 1928. bio na čelu Matice Hrvatske, a zahtjev za njegovom rehabilitacijom, podnesen sudu u februaru ove godine, dočekan je u dijelu javnosti kao zahtjev za rehabilitacijom tzv. Nezavisne države Hrvatske.

Iako mnogi zahtjevi za rehabilitacijom ranije nisu prihvatani, uz obrazloženje da je u ono vrijeme bila takva sudska praksa kojom su smaknuća i oduzimanje građanskih prava bili opravdani, sud na Zrinjevcu ipak je lani u julu poništio cijelu presudu kardinalu Alojziju Stepincu kojeg su komunističke vlasti 1946. osudile na 16 godina zatvora.

Zahtjev za rehabilitacijom Lukasa, prihvaćen je uz obrazloženje da propagiranje ustaškog režima u ovom slučaju "nije bilo dovoljno teško krivično djelo za izricanje smrtne osude", te da proces što je protiv njega vođen nije bio u skladu sa standardima krivične prakse.

Istoričari navode da je Lukas od najranije mladosti prihvatao misao pravaške struje Ante Trumbića i Frane Supila, podržavajući preko njih i jugoslovenske ideje. Međutim, nedugo nakon proglašenja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, i njenog ujedinjenja u Kraljevinu Јugoslaviju, "nije mogao pristati na činjenicu da se u Zagrebu pozdravlja srpskim, a ne hrvatskim zastavama“. Odmah je, zato, počeo i zagovarati raspad Јugoslavije. Na kraju je i osuđen zbog širenja propagande.

Zanimljiv je, recimo, njegov govor na sjednici Matice hrvatske održane 29. 4. 1941. godine na kojoj je prisustvovao i pomoćnik ministar, Budak Mile. Lukas je svoj govor završio poklikom "neka Bog ispuni poglavnikove i naše želje i neka živi stvoritelj nove Hrvatske, Ante Pavelić".

Izdao je zbornik "Naša domovina", čiji prvi dio donosi Pavelićevu sliku i nosi naslove "Hrvatska zemlja – hrvatski narod – hrvatska povijest – hrvatska znanost", u kojima prikazuje uspjehe ustaštva.

Pisao je tako Filip Lukas koji je Hrvatsku napustio kratko prije nego što su partizani ušli u Zagreb. Suđenje je zato provedeno u njegovoj odsustvu, a presudu mu je Okružni narodni sud za grad Zagreb izrekao 21. novembra 1945.

Osuđen je na smrtnu kaznu – streljanjem.

Izvor: Agencije