latinica  ћирилица
22/07/2017 |  08:56 ⇒ 12:52 | Autor: RTRS

Otvoren 60. "Festival festivala" u Trebinju (VIDEO)

U Kulturnom centru u Trebinju sinoć je otvoren 60. "Festival festivala" na kome će narednih dana biti izvedeno sedam predstava pozorišnih kuća iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije i BiH.
Festival festivala - Foto: RTRS
Festival festivalaFoto: RTRS

Otvaranju Festivala prisustvovao je ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević, koji je istakao da ova manifestacija obogaćuje već bogatu kulturnu scenu u Trebinju.

"U ovom gradu kulture će se okupiti amateri iz cijele bivše Јugoslavije, oni koji su probrani i imaju šta da pokažu", rekao je Malešević.

On je naveo da Ministarstvo za ovu godinu raspolaže sa 650.000 KM za projekte u kulturi, te izrazio žaljenje što iz Trebinja već dvije godine nije bilo prijave na konkurs za novčana sredstva jer je siguran da bi komisija prepoznala značaj ovog festivala.

Otvarajući "Festival festivala" gradonačelnik Trebinja Luka Petrović rekao je da je veoma važno da ova manifestacija dobije trajnu podršku Vlade Republike Srpske jer je to najeminentniji skup dramskih amatera bivše Јugoslavije.

"O vrijednosti Festivala govori i podrška predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i Ministarstva prosvjete i kulture. Naš cilj je da ovaj festival poprimi međunarodne razmjere", naglasio je Petrović.



On je istakao da će kulturna scena u ovom gradu narednih dana okupiti najbolje iz bivših gradova Јugoslavije i da je organizacija na visokom nivou, te dodao da je veliki broj zainteresovanih pozorišta iz Poljske, Bugarske, Austrije, Italije.

Prve večeri Festivala predstavili su se pobjednici republičkog festivala Crne Gore - Amatersko pozorište NVU "Ego kult" i Gimnazije Petar Drugi Petrović Njegoš iz Danilovgrada sa predstavom "O ćutanju i drugim imitacijama sreće".

Drugo veče rezervisano je za Teatar "Fedra" iz Bugojna i predstavu "Posljednja porodica", a treće večeri će nastupiti pobjednici republičkog festivala u Srbiji - Pozorište "Stevan Sremac" iz Crvenke sa ostvarenjem "Malograđanska svadba".

Glumci "Gat scene 71" Doma kulture "Krste Misirkov" iz Svetog Nikole iz Makedonije publici će se predstaviti u ponedjeljak, 24. jula.

Pete večeri nastupiće Bjelovarsko kazalište sa predstavom "Sutra pripada meni", dok će se dan poslije predstaviti drugoplasirani sa republičkog finala Srbije - Teatar 011 iz Beograd sa komadom "Dragi tata".

Festival će u četvrtak, 27. jula, zatvoriti domaćini - Gradsko pozorište Trebinje predstavom "Pisac porodične istorije", prema tekstu Ljubomira Đurkovića, a u režiji Slobodana Marunovića.

Sve predstave biće odigrane u pozorišnoj sali Kulturnog centra, od 20.30 časova, a ulaz je besplatan.

Nagrade Festivala - "Zlatne maske" posljednje večeri dodijeliće tročlani stručni žiri - reditelj Egon Savin, teatrolog Ljiljana Čekić i glumac Mugdim Avdagić, a, tradicionalno, najbolju predstavu, osim stručnog, izabraće i žiri publike.

Pokrovitelj Festivala je grad Trebinje, a izvršni producenti su Centar za informisanje i obrazovanje i trebinjski Kulturni centar.

Izvor: Srna