latinica  ћирилица
22/07/2017 |  10:46 ⇒ 16:50 | Autor: RTRS

Atambajev protiv prelaska sa ćirilice na latinicu

Kirgiski predsjednik Alzambek Atambajev protivi se prelasku sa ćiriličnog pisma na latinično i pita kako to Јapancima ili Korejcima ne smeta njihovo pismo u modernoj komunikaciji niti im pada na pamet da prelaze na latinicu.
Ćirilica - Foto: ilustracija
ĆirilicaFoto: ilustracija


Na Forumu "Altajska civilizacija i srodni narodi altajske jezičke porodice" Atambajev se usprotivio prelasku kirgiskog jezika sa ćirilice na latinicu.

On je podsjetio da su poslije raspada SSSR-a Azerbajdžan i Turkmenistan prešli na latinicu, Uzbekistan prelazi, a Kazahstan je nedavno donio odluku da pređe na latinično pismo.

"Svaki put kada neko želi da pređe na latinicu to se objašnjava time da je latinična abeceda `pismo svih razvijenih zemalja` i da će taj potez doprinijeti razvoju ekonomije u zemlji", navodi Atambajev i objašnjava:

"Međutim, zar je Јapanu i Koreji smetalo njihovo pismo? Latinica se koristi u mnogim afričkim zemljama, pa im to nije pomoglo da riješe probleme sa siromaštvom".

On smatra da nije uvjerljiv pokušaj da se prelazak na latinicu objasni time što se "povećava mogućnost ujedinjenja turkijskih naroda".

"Zašto u nerealnim snovima o stvaranju jedinstvenog jezika zaboravljamo na našu braću koja žive u Ruskoj Federaciji?

Zaboravljamo na Tatare, Baškire, Altajce, Hakase i mnoge druge? Pa oni će nastaviti da koriste ćirilicu", kaže Atambajev, a prenosi portal "Vzgljad".

Izvor: Srna