latinica  ћирилица
22/07/2017 |  11:31 ⇒ 11:32 | Autor: RTRS

Počela fudbalska Superliga, dva favorita za titulu

Utakmicom između Vojvodine i Čukaričkog (1:0) počeo je novi fudbalski šampionat u Srbiji. Partizan brani titulu osvojenu prošle sezone, Zvezda bi da se vrati na vrh, ostali traže svoje "mjesto pod suncem".
Crvena Zvezda - Partizan (ilustracija: RTRS) -
Crvena Zvezda - Partizan (ilustracija: RTRS)

Prethodna sezona bila je uzbudljiva, ne previše kvalitetna, ali fudbalski zaluđenici mogli su da uživaju u tri "vječita" derbija, kao i superzanimljivoj završnici, gdje je Partizan "preoteo" titulu Crvenoj zvezdi.

Dva najveća srpska kluba, po svemu sudeći, i ove sezone će se boriti za tron. Malo je vjerovatno da bi neko od pratilaca mogao da se umiješa u borbu za titulu, djeluje da su Vojvodina i Čukarički najbliži potencijalnom iznenađenju.

Upravo su ta dva kluba otvorila sezonu utakmicom na "Karađorđu" (1:0), Partizan u subotu na svom terenu dočekuje novajliju, ekipu Mačve, dok će crveno-bijeli u nedjelju u Beogradu igrati protiv niškog Radničkog. 

Partizanu i Crvenoj zvezdi, kao i svakog ljeta, prioritet je što bolji plasman u evrokupovima – crno-bijeli se bore za ulazak u elitu, treći put u istoriji, dok crveno-bijelima najviši domet može biti plasman u ligaški dio Lige Evrope.

Već naredne sedmice Partizan dočekuje ekipu Olimpijakosa, dok će Crvena zvezda u četvrtak dočekati Spartu iz Praga (obje utakmice moći ćete da pratite u direktnim prenosima na programima RTS-a). 

Ipak, često je početak sezone uticao na krajnji ishod, što znaju u taborima "vječitih", pa se očekuje da obje ekipe snažno započnu takmičenje u Superligi.

Partizan će u novoj sezoni predvoditi Miroslav Đukić, dok će "u drugom uglu" biti Vladan Milojević. Crno-bijeli su zadržali kostur ekipe, za sada, i doveli najskuplje pojačanje u istoriji srpskog fudbala, dok su crveno-bijeli već angažovali dvocifren broj novajlija. 

Vojvodina i Čukarički će čekati kiks dva najbolja kluba, a svoje mjesto u gornjem dijelu tabele očekuju i Radnički iz Niša, kao i Mladost i Napredak.

Sistem takmičenja je isti kao i prethodne dvije sezone, što znači da će se poslije prve faze takmičenja bodovi prepoloviti, te će se napraviti dvije grupe – "gornji dom" boriće se za titulu i ulazak u Evropu, dok će se ekipe u "donjem domu" boriti za opstanak.

Sezona se završava u maju, kada će biti poznato ko je šampion Srbije i ko će Srbiju predstavljati u evropskim ljetnjim avanturama. 

Izvor: RTS