latinica  ћирилица
22/07/2017 |  14:37 ⇒ 14:38 | Autor: RTRS

Filipini - Produžena vanredna situacija na ostrvu Mindanao

Poslanici filipinskog parlamenta danas su glasali za produženje vanredne situacije na ostrvu Mindanao na jugu te zemlje do kraja godine, čime je predsjedniku Rodrigu Duterteu dato dodatno vrijeme za borbu protiv naoružanih ekstremista.


Tokom vanredne sjednice Predstavničkog doma, koja je trajala sedam časova, 261 poslanik saglasio se sa produženjem vanredne situacije što je mnogo više od potrebne dvotrećinske većine.

Zvaničnici bezbjednosnih službi rekli su poslanicima da je vanredna situacija neophodna za stabilizaciju regiona u kojem "Islamska država" ima sve veći uticaj.

Filipinski ministar odbrane Delfin Lorenzana upozorio je na mnogo ozbiljnije probleme ukoliko vlasti ne dobiju ovlaštenja za brže reagovanje.

"Vanredna situacije je neophodna jer se još nismo obračunali sa dodatnim grupacijama inspirisanim `Islamskom državom`", naglasio je Lorenzana.

Duterte je 23. maja na Mindanau uveo vanrednu situaciju nakon što su teško naoružani militanti iz grupacija "Abu Sajaf" i "Maute" uz strane borce upali u grad Maravi.

Bitka za oslobođenje Maravija traje i danas, a ubijeno je više od 420 militanata, stotinu vojnika i 45 civila.

Izvor: Srna