latinica  ћирилица
22/07/2017 |  15:45 | Autor: RTRS

Orban: Srbiju što prije primiti u EU

Evropsku uniju treba reformisati, njoj treba vratiti suverenitet od "Soroševog carstva", rekao je mađarski premijer Viktor Orban obraćajući se okupljenima na tradicionalnom ljetnjem otvorenom univerzitetu u Banji Tušnad u Rumuniji koja okuplja hiljade Mađara iz zemalja okruženja. Srbiju što prije treba primiti u članstvo EU, i treba postići istorijske sporazume sa Turskom i Rusijom, naglasio je Orban.

Orban je rekao da postoji savez između briselske elite i Soroša u vezi prijema migranata na teritoriji Unije.

- On se sastoji u četiri tačke. Da se svake godine primi milion migranata u Uniju, da svaki od njih dobije po 15.000 evra, da se rasporede po zemljama Unije i da se u EU uspostavi Agencija za migrante - naveo je predsjednik Vlade Mađarske.

Srbiju što prije treba primiti u članstvo EU, i treba postići istorijske sporazume sa Turskom i Rusijom, naglasio je Orban.

- Mađarska se optužuje da nije solidarna. Mi mislimo da treba pomagati u zemljama gdje postoje problemi, što Mađarska i radi, a ne uvoziti problem u EU. Uostalom bolje da ne pričaju u Briselu o solidarnosti dok ne isplate 250 milijardi forinti (800 miliona evra) koliko nas košta odbrana granica Evropske unije - rekao je mađarski premijer.

Orban je rekao da će glavna tema parlamentarnih izbora naredne godine u Mađarskoj biti da li će opozicija uspjeti da sprovede plan Soroša, odnosno da uklone ogradu na mađarsko-srpskoj granici.

- Dok je ove Vlade Mađarske, ograda ostaje na granici. Soroš i briselske birokrate žele da oslabe zemlje članice grupe V4 (Mađarska, Poljska, Slovačka, Češka), da bi se ostvario plan Soroša - istakao je predsjednik Vlade Mađarske.

Izvor: RTS