latinica  ћирилица
22/07/2017 |  16:23 ⇒ 20:52 | Autor: RTRS

Slučaj referendum- Petković najavljuje tužbu zbog podizanja optužnice (VIDEO)

Slučaj referendum, ipak, bi mogao dobiti sudski epilog.
Darko Kremenović i Milan Petković - Foto: SRNA
Darko Kremenović i Milan PetkovićFoto: SRNA

Nakon odbacivanja optužnice protiv članova Komisije koja je sprovela referendum o Danu Republike Srpske, jedan od optuženih, Milan Petković, najavljuje podnošenje tužbe zbog povrede ugleda i časti. Petković ističe da neko zbog ove optužnice mora snositi odgovornost. Iz pravnog tima Ujedinjene Srpske, čiji je Petković član, ističu da je odbacivanjem optužnice sačuvana institucija referenduma.

Članovi referendumske komisije nisu izvršili krivično djelo, jer nisu imali moć da sprovedu odluku Ustavnog suda BiH. Nisu imali mogućnost ni da postupe po privremenoj mjeri suda, jer im ona nikada nije dostavljena, kaže Milan Petković. Dodaje da nikada nije bio osumnjičen ni za jedno krivično djelo, a njegovo ime danima se provlačilo u medijima. Zbog toga, kaže, odgovorni tužilac mora da snosi odgovornost.

-Mi ćemo sigurno podnijeti tužbu, vidjećemo još protiv koga. Mora se podnijeti tužba da neko u budućnosti snosi odgovornost za nezakonito i nestručno djelovanje - rekao je Petković.

Iz pravnog tima Ujedinjene Srpske traže da se ispita po čijem je nalogu radio postupajući tužilac koji je podigao optužnicu zbog referenduma o Danu Republike. Uvjereni su da iza njega stoje političke partije iz Federacije BiH.

I dok na krivične prijave protiv političara iz ovog entiteta pravosudni organi BiH žmire, u slučaju referenduma u Srpskoj sve se odigralo ekspresno- od istrage do podizanja optužnice.

- Šta je svih ovih godina radio taj tužilac koji godišnje prima 70.000 KM bruto plate? Kakve je on predmete vodio? Nadležni VSTS treba da ispita njegov rad, da se vidi šta to građani Republike Srpske i BiH plaćaju - rekao je Darko Kremenović, član Pravnog tima Ujedinjene Srpske.

Petković je naglasio da se mora "postaviti pitanje i regulisati materija rada Ustavnog suda BiH".

- Nigdje ne stoji i nemamo Zakon kojim je regulisano izvršenje odluke Ustavnog suda - rekao je Petković i podsjetio da je čak 108 presuda Ustavnog suda BiH ostalo nesprovedeno i da za to niko nije odgovarao.

Lider Socijalista i ministar u Vladi Srpske, Petar Đokić, kaže da je obaranje optužnice pobjeda politike Republike Srpske

- Јasno govorimo koliko smo bili u pravu kada smo govorili da Republika Srpska, da građani Republike Srpske imaju pravo da se demokratski izjasne o svakom pitanju putem referenduma ili na neki drugi način, kako to institucije odluče i da to nikome ne bi trebalo da bude smetnja - ističe Đokić.

Obaranje optužnice, ocjenjuje Đokić otvara mogućnost stabilizacije odnosa u BiH.