latinica  ћирилица
22/07/2017 |  16:31 ⇒ 20:31 | Autor: RTRS

Vlada pomaže Dom zdravlja u Vlasenici (VIDEO)

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić obišao je Vlasenicu i tamošnji Dom zdravlja. Vlada će, kako je najavio, pomoći Domu zdravlja u ovoj opštini u prevazilaženju problema, koji se odnose na nagomilane finansijske obaveze i višak zaposlenih. A dugovanja su milionska.
Domu zdravlja u Vlasenici potrebna hitna pomoć - Foto: SRNA
Domu zdravlja u Vlasenici potrebna hitna pomoćFoto: SRNA

Bez jake ekonomije nema ni uspješnog zdravstva - rečenica je koju slušamo iz dana u dan. Ipak, rješavanje nekih od gorućih problema u zdravstvu nameće se kao imperativ, jer produžetak ovakvog stanja vodi u dugotrajno urušavanje kvaliteta zdravstvene zaštite, zaključak je današnjeg sastanka u Vlasenici.

- Problemi su velika dugovanja koja su nastala, višak radnika i prosto nemogućnost funkcionisanja, finansijskog funkcionisanja Doma zdravlja. Sve je to dovelo do jednog momenta kada se moralo nešto uraditi, a mi ne možemo svojim snagama, tako da nam je pomoć baš potrebna - istakla je Јagoda Petrović, v.d. direktor Doma zdravlja Vlasenica.

Dugogodišnje nasljeđe dovelo je do toga da se što prije moraju preduzeti određene mjere, a to se prije svega odnosi na racionalizaciju potrebnog broja radnika, stav je ministra Bogdanića.

- Problem viška radnika treba rješavati na zakonski način, kroz angažovanje u drugim ustanovama ili penzionisanjem onih koji za to ispunjavaju uslove. Važno je da ne dajemo otkaze, već da to na jedan prirodan, ljudski način razriješimo - rekao je Bogdanić.

Načelnik opštine Vlasenice Miroslav Kraljević rekao je da su obaveze i dugovanja Doma zdravlja naslijeđene iz ranijeg perioda.

- Pored opštine Vlasenice koja je u minusu nekih 4,5 do pet miliona, a to je dug koji sam ja zatrekao, Dom zdravlja je u najtežem stanju, njihove obaveze i dugovanja su negdje oko tri miliona, a to su ogromne pare za našu malu zajednicu - rekao je Kraljević.

Nakon sastanka u opštini, ministar i rukovodstvo opštine obišli su lokalni Dom zdravlja, gdje su uvidjeli kakva je realna situacija zdravstva u Vlasenici.