latinica  ћирилица
22/07/2017 |  19:29 ⇒ 20:30 | Autor: RTRS

Sloga kuću gradi i porodici Popović iz Branešca (VIDEO)

Stanovnici sela Branešci kod Čelinca pokrenuli su akciju da se napravi nova kuća osamdesetdevetogodišnjoj baki Petri Popović i njenom nezaposlenom sinu. Uz pomoć komšija, koji rade u inostranstvu, radovi su već počeli, a nastavak izgradnje očekuju za nekoliko dana.
Branešci - porodica Popović - Foto: RTRS
Branešci - porodica PopovićFoto: RTRS

Baka Petra Popović i njen nezaposleni sin Veselko žive u veoma teškim uslovima. Zidovi kuće samo što se nisu srušili. Nemaju ni struju ni vodu. Njihove komšije su pokrenule inicijativu za izgradnju nove kuće, a prva pomoć stigla je od ljudi koji rade u inostranstvu. Do sada je urađen temelj, a u narednih nekoliko dana očekuje se i nastavak gradnje.

- Prvo smo mislili da saniramo kuću, ali pošto je ona u tako lošem stanju, onda smo morali početi drugu, pored nje. Mi komšije i majstori smo se organizovali i temelj uradili. Organizovaćemo se i za dalje radaove kada dođe materijal - kaže komšija Anđelko Pezić.

Osamdesetdevetogodišnju staricu, uz nemaštinu muče i problemi sa zdravljem. Slabije čuje, otežano govori, a ima i teške srčane probleme. Njen pedesetdvogodišnji sin Veselko nada se skorom useljenju u novu kuću.

- Nadam se da ćemo da uselimo u novu kuću, ako Bog da. Јa ne radim, na birou sam, živimo od socijalne pomoći i tuđe njege koju majka dobija -  priča Veselko, ne krijući emocije i zahvalnost komšijama koji ovoj skromnoj porodici nesebično pomažu.

U Branešcima najavljuju i intenziviranje akcije. I manifestacija "Kulturno-zabavni i sportski dani" u potpunosti će biti usmjerena na pomoć porodici Popović. Za te potrebe, otvoren je i žiro račun u Novoj banci 555-10000-309-264-78.

- Ugrubo, radovi i materijal da se pokriju trebalo bi 12,5 hiljada KM. Ovdje da nema ni vode ni struje, a tu su i unutrašnji radovi, malterisanje i sve ostalo što ide. Očekujemo da će to moštati između 30 i 40 hiljada KM - kaže Bogoljub Šikanjić, organizator akcije.

Sloga kuću gradi, kaže stara poslovica. U Branešcima se nadaju da će njihovu akciju složno svi podržati i da će baka Petra i njen sin do zime useliti u novu kuću.