latinica  ћирилица
25/07/2017 |  17:56 ⇒ 18:27 | Autor: RTRS

Batmanov rodni grad Gotam zaista postoji

Mjesto po imenu Gotam zaista postoji i nalazi se u engleskoj grofoviji Notingemšir.
Gotam, rodni grad Betmena - Foto: Screenshot/YouTube
Gotam, rodni grad BetmenaFoto: Screenshot/YouTube

Gotam ima 1.600 stanovnika i zaista je poslužio kao inspiracija za lik čuvenog superheroja iz stripova i filmova o čovjeku šišmišu. To seoce postalo je, međutim, čuveno i po legendi prema kojoj su njegovi žitelji odglumili masovno kolektivno ludilo, i to sa dobrim razlogom.

U 13. vijeku, engleski kralj Јovan bez Zemlje želio je da izgradi kraljevski put koji će prolaziti kroz selo, a koji bi i sam koristio. Izgradnja takvog puta bi, međutim, značila i velike takse za sve ostale koji bi ga koristili, čime bi žitelji Gotama bili ponajviše pogođeni.

Mještani su se zato dogovorili i odlučili da zajednički odglume kolektivno ludilo, koje je u to vrijeme smatrano za zaraznu bolest. Računali su da će to uplašiti kralja i da će on odustati od izgradnje skupog puta. Njihovo navodno ludilo podrazumijevalo je razne aktivnosti kao što su davljenje jegulje, kotrljanje sira nizbrdo i sakrivanje ogrevnog drveta od sunca.

U 19. vijeku pisac Vašington Irving je u jednom svom spisu Njujork nazivao modernim Gotamom. U njegovu čast, jedan od tvoraca Batmena, Bil Finger rodnom gradu svog superheroja dao je ime Gotam.

Izvor: Agencije