latinica  ћирилица
26/07/2017 |  10:16 | Autor: RTRS

Nacističko blago pronađeno na Islandu (VIDEO)

Glasine o takozvanom nacističkom zlatnom vozu u Poljskoj i mitskoj ćilibarskoj sobi u Rusiji kružile su od kraja Drugog svjetskog rata. U međuvremenu se “Hitlerovo blago“ neočekivano pojavilo na obali Islanda.

Grupa ronilaca iz Pomorske službe Velike Britanije otkrila je sanduk u olupini broda iz Drugog svjetskog rata koji je netaknut ležao skoro 78 godina. Portal “Metro“ navodi da bi u kovčegu moglo da se nalazi do četiri tone zlata za koje se pretpostavlja da je iz južnoameričkih banaka. Vrijednost se procjenjuje na oko 130,8 miliona dolara.

Njemački teretni brod “SS Minden“ putovao je za Njemačku kada ga je navodno primjetila britanska mornarica. Zbog toga  su nacistički zvaničnici u septembru 1939. godine naredili da se “SS Minden“ potopi na oko 190 kilometara jugoistočno od Islanda.

Pomorska služba podnijela je zahtjev Vladi Islanda za dozvolu za otvaranje kovčega. Islandski zvaničnici će odlučiti ko je vlasnik olupine u Atlantiku.

Lovci na blago i istraživači već decenijama love izgubljeno nacističko zlato. Postoji rasprostranjena legenda o tri voza sa zlatom iz doba nacističke Njemačke koji su zakopani u tajnim podzemnim tunelima koje su nacisti izgradili početkom 1945. godine. Vozovi nikada nisu pronađeni, ali prema glasinama, u njima se nalaze 300 tona zlata, oružje, umetnička djela i nakit.

Izvor: Blic