latinica  ћирилица
27/07/2017 |  14:04 | Autor: RTRS

Američki naučnici stvorili prvi genetski modifikovan embrion

Prvi put u istoriji, američki naučnici uspjeli su da promijene DNK ljudskog embriona u pokušaju da "isprave" gene koji nose nasljedne bolesti.
Embrion (ilustracija) -
Embrion (ilustracija)

Istraživači Unverziteta u Portlandu uspjeli su da modifikuju nekoliko embriona koristeći zahtjevnu tehniku CRISPR. Tim je predvodio američki biologičar Šukrat Matalipov, koji je uspio bezbjedno da ubrizga hemikaliju zaduženu za ispravljanje "pogrešnih gena" odmah po začetku embriona.

Iako embrioni nekoliko dana ne mogu da se razvijaju, za to vrijeme su istraživači uspješno dokazali da mogu preventivno djelovati na nasljedne bolesti.

Sve do sada, Kina je bila jedina zemlja koja je uradila tako nešto. Ipak, oni su uspjeli da isprave samo mali broj ćelija, te su samo djelimično ostvarili ovu zamisao.

Kako piše MIT Technology Review, ovakav poduhvat znači da su SAD korak bliže stvaranju prvih genetski modifikovanih ljudskih bića na planeti.

- Ovo je najbolji dokaz da je tako nešto moguće. Ne vjerujem da ćemo još uvijek početi sa kliničkim ispitavanjima, ali svakako smo korak dalje od svih - rekao je jedan od istraživača.

Izvor: B92