latinica  ћирилица
28/07/2017 |  07:42 | Autor: RTRS

Pronađen recept protiv starenja?

Naučnici su otkrili dio ljudskog mozga veličine graška, pomoću kojeg, kako smatraju, mogu da produže ljudski vijek.
Ilustracija (Foto: lovethatface.com) -
Ilustracija (Foto: lovethatface.com)

Istraživači su otkrili da je moguće "usporiti ili čak obrnuti različite aspekte starenja u cijelom tijelu" dopunjavanjem zrelih matičnih ćelija koje kontrolišu kojom brzinom tijelo stari.

Mala grupa neurona koja izgleda čvrsto zadržava starenje zove se hipotalamus i nalazi se u osnovi mozga.

Dongšeng Cej, sa medicinskog koledža "Albert Ajnštajn" u Njujorku, predvodio je novu studiju u okviru koje su testovi obavljeni na laboratorijskim miševima, kako bi se ispitala ova oblast.

Istraživanje, objavljeno u časopisu "Nejčer", pokazalo je da kako broj ovih ćelija vremenom prirodno opada, ili ako je njihova funkcija prekinuta, organi tijela stare i metabolički procesi starenja su brži, pa se smrt javlja ranije.

- Naše istraživanje pokazuje da broj hipotalamičkih nervnih matičnih ćelija prirodno opada tokom života životinje, a ovaj pad ubrzava starenje - rekao je profesor Cej.

- Ali takođe smo utvrdili da efekti ovog gubitka nisu nepovratni - dodao je on.

Starenje bi moglo da bude zadržano povratkom ovih matičnih ćelija "ili molekula koje oni proizvode", rekao je Cej.

Naučnici smatraju da će ljudi vjerovatno reagovati na uticaj matičnih ćelija hipotalamusa na isti način kao i miševi.

Hipotalamus djeluje kao centralna procesorska jedinica računara koja reguliše širok spektar bioloških funkcija u tijelu i povezuje živce i hormone.

Јedan od njegovih najvažnijih zadataka je održavanje homeostaze - zadržavanje različitih dijelova tijela na stalnom, stabilnom i uravnoteženom nivou.

Među brojnim funkcijama tijela, hipotalamus utiče na kontrolu temperature, apetit, krvni pritisak, otkucaje srca, cikluse spavanja, seksualni nagon i varenje. On radi pomoću složenog niza hormona.

Ključne ćelije hipotalamusa su "matične ćelije" koje sazrijevaju da bi proizvodile nove neurone.

Istraživački tim profesora Ceja posmatrao je šta se događalo s ćelijama, dok su zdravi miševi starili.

Otkrili su da je broj matičnih ćelija hipotalamusa počeo da se smanjuje kod životinja oko 10 mjeseci starosti, nekoliko mjeseci prije nego što se obično pojavljuju znaci starenja kod ove vrste. Miševi u zarobljeništvu žive najduže dvije do tri godine.

- U dubokoj starosti - kod dvogodišnjih miševa - većina tih ćelija je nestala - rekao je profesor Cej. Kada smo matične ćelije kod miševa srednjih godina selektivno poremetili vještački, to je dovelo do "znatno ubrzanog starenja", rekao je on.

Profesor je dodao da su miševi sa poremećenim matičnim ćelijama uginuli ranije od ostalih.

Sljedeći korak bio je ubrizgavanje matičnih ćelija hipotalamusa u mozgove miševa čija je zaliha ovih ćelija bila vještački potrošena, kao i u mozgove "normalnih" starih miševa.

U obje grupe životinja različita merenja, uključujući analizu tkiva i procjenu mišićne izdržljivosti, koordinacije, socijalnog ponašanja i mentalne sposobnosti, pokazuju da je starenje bilo usporeno ili preokrenuto.

Anti-ejdžing efekti su praćeni na molekulima zvanim mikro-RNA koje su oslobodile matične ćelije.

Ovi mali dijelovi genetskog materijala igraju ključnu ulogu u regulisanju aktivnosti gena. Uparivanjem sa RNA molekulima, koji nose uputstva o genetskom kodu mašineriji za proizvodnju proteina u ćelijama, oni mogu efikasno da isključe određene gene.

Kada je mikro-RNA izvađen iz matičnih ćelija hipotalamusa i ubrizgan u cerebrospinalnu tečnost miševa, starenje je još jednom znatno usporeno.

Kao prvi korak ka novim tretmanima protiv starenja, naučnici sada pokušavaju da identifikuju specifične vrste mikro-RNA protiv starenja i eventualno druge tečnosti iz matičnih ćelija hipotalamusa koje mogu da igraju važnu ulogu u ovom procesu.

Izvor: Sputnjik