latinica  ћирилица
28/07/2017 |  17:07 ⇒ 17:11 | Autor: RTRS

Ljekovita samo dok je svježa: Biljka koja prija želucu

Јedna od rijetkih biljaka koja je ljekovita samo dok je svježa je zečja soca (Oxalis acetosella).
Zečja soca - Foto: Screenshot
Zečja socaFoto: Screenshot

Sušenjem gubi gotovo sve blagotvorne sastojke i postaje toksična. U narodu je zbog kiselog sastojka poznata i kao kiselica, kiseljača, kisela djetelina, ali i kao zečji kupus, zečja djetelina, zečja so... Vrlo je raširena po listopadnim i četinarskim šumama, a tamo gdje raste je i dobra zemlja.

Ima sitne bjeličaste cvijetiće protkane jedva vidljivim crvenkastim žilicama. Višegodišnja je biljka sa trodjelnim listovima nalik djetelini i cvijeta od aprila do avgusta. Ravnomjerno je raspoređena na okruglastim površinama i poput tepiha prekriva tlo. Obično se nalazi tamo gdje ima pečuraka. Zanimljivo je da joj se listovi skupljaju uveče i pred kišu, dok cvjetovi štrčeći podsećaju na zvončiće.

Ljekovitost se bazira na oksalnoj kiselini koja je zastupljena u velikim količinama. Koncentracija joj dolaskom noći opada, a sa svitanjem se povećava. Od drugih sastojaka najviše ima karotina, rutina, askorbinske i drugih organskih kiselina. Ubira se i priprema isključivo svježa. Tokom cvjetanja bere se ceo nadzemni deo, biljka je bez mirisa, ali ima svijež i kiselkasti ukus zbog oksalne kiseline.

Iako zvanična medicina ovu biljku nije svrstala u svoju sferu interesovanja, u tradicionalnoj se ona koristi vijekovima. Svježe ubrana se u cijelosti priprema kao napitak koji gasi žeđ, uklanja žgaravicu i druge smetnje u varenju i u radu jetre. Da bi se postigao željeni efekat, piju se dvije šolje ohlađenog čaja dnevno. Topao čaj, takođe dvije šolje dnevno, preporučuje se kod žutice, upale bubrega, osipa na koži, a efikasan je i kao čistač krvi i diuretik.

Pojedini narodi zečju socu koriste u sprečavanju određenih vrsta kancera, prije svega želuca. Za ove svrhe se u sokovniku cijedi nekoliko opranih i svežih listova, a njihov sok meša sa destilovanom vodom u srazmeri 1:3. Ovaj napitak se uzima u vidu kapi, na šest sati po 15.

Takođe, listovi biljke bez cvijetova se dodaju u maloj količini u supe od povrća, spanać ili salatu, jer podstiču apetit i bolju razmejnu materija.

Sa zečjom socom ne bi smelo pretjerivati, upozoravaju travari, jer je bogata oksalnom kiselinom koja u velikoj količini može dovesti do oštećenja bubrega.

Izvor: Novosti.rs, B92