latinica  ћирилица
29/07/2017 |  08:55 ⇒ 11:34 | Autor: RTRS

Naučnici uspješno genetski modifikovali ljudski embrion

Naučnici američkog Univerziteta u Oregonu uspjeli su da modifikuju gene ljudskog embriona.
Laboratorija (Foto: Fotolia/Alexander Raths) -
Laboratorija (Foto: Fotolia/Alexander Raths)

Tehnologija koju su primjenili u manipulaciji genima ljudskog embriona trebalo bi da omogući razvoj novih terapija za teške urođene deformitete.

Ovo nije prvi put da su naučnici uspjeli da modifikuju ljudski gen, ali dosad niko nije uspio da tako nešto izvede s takvom preciznošću i efikasnošću.

Prije dvije godine Kinezi su tvrdili da im je pošlo za rukom da zamijene gene ljudskog embriona ali nisu bili 100 odsto uspješni u eksperimentu.

"Ljudske gene smo modifikovali tehnologijom "CRISPR" koja će zbog brzine i efikasnosti pomjeriti granice u genetskoj medicini. "CRISPR" radi poput molekularnih makaza koje mogu selektivno da odvoje neželjene dijelove gena i zamijene ih novim dijelovima DNK", rekao je direktor Univerziteta u Portlandu Šukrat Mitalipov, prenosi Independent.

Mnoge zemlje su zabranile sprovođenje svih vrsta istraživanja koja uključuju genetsku modifikaciju, ali naučnicima u Oregonu dozvoljeno je eksperimentisanje sve dok ne koriste državni novac i ne razvijaju u potpunosti zamjensku seriju DNK-a. Oni su nakon nekoliko dana uništili embrione koje su modifikovali.

Detaljni rezultati istraživanja sa Univerziteta u Oregonu biće uskoro objavljeni.

Izvor: Agencije