latinica  ћирилица
31/07/2017 |  13:57 ⇒ 14:02 | Autor: RTRS

Guskova: Poziv na unutrašnji dijalog došao kasno

Ruski ekspert za Balkan Јelena Guskova ocijenila je da je poziv srpskog predsjednika Aleksandra Vučića za unutrašnji dijalog o Kosovu i Metohiji došao dosta kasno jer je "crvena linija" pređena, te dodala da Srbija nikada neće biti primljena u EU, ali da je potrebna u NATO-u.
Јelena Guskova - Foto: RT
Јelena GuskovaFoto: RT

Ona je napomenula da je Vučićev poziv za unutrašnji dijalog o Kosovu došao "kada je toliko papira potpisano, kada je godinama trajao pregovarački proces, kada je sve pri kraju", te upitala "zašto o tome ne bi bio raspisan referendum?"

"Vučić želi da bude realan, kako on kaže. Ali, to mi vrlo liči na pripremu javnosti za priznanje Kosova i izbacivanje Kosova i Metohije iz ustavne preambule, prebacivanje istorijske odgovornosti za predaju Kosova na javnost Srbije, društvene i političke organizacije i stranke", rekla je ona.

Guskova, koja je istoričar, rekla je za Radio Beograd da je "crvena linija" pređena, te da se sada traži rješenje kada je sve riješeno, postavljena granica, potpisani dokumenti i kada nema više srpske vlasti na Kosovu i Metohiji.

Pozivajući se na dokumente "Vikiliksa", ona je ukazala da su Amerikanci razradili plan "Strategija K1", čiji je cilj bio da se Beograd natjera da prizna /samoproglašeno/ Kosovo, ali mirno, bez potresa i ozbiljnih posljedica.

"To, sa nekom modifikacijom, vrlo liči da se taj plan ostvaruje i sada. Faktički sa tom inicijativom predsjednik Srbije je izašao poslije posjete Americi. Niko od Vučića neće tražiti da prizna nezavisnost Kosova, nego će to biti kamuflirano u neku vrstu ugovora o dobrosusjedstvu, o prijateljstvu balkanskih zemalja, regiona ili nešto drugo, dozvola da Albanci imaju možda pola stolice u UN", rekla je Guskova.

Ona smatra da je za srpske interese korisnije zamrzavanje srpsko-albanskog konflikta i ne vjeruje da u najavljenom dijalogu neke političke stranke mogu doći do konsenzusa, jer je to sada nemoguće.

"Јedino što je sada moguće jeste neka vrsta zamrzavanja tog pitanja i nepriznavanje nezavisnosti", ocijenila je Guskova, dodajući da je put za rješenje dosta sužen.

Guskova upozorava da je priznavanje nezavisnosti /samoproglašenog/ Kosova vrlo opasno, jer će odmah nakon toga Albanci u Makedoniji krenuti istim putem, kao i na jugu Srbije i jedan dio Crne Gore.

"Kosovo je tek početak. Da li je Srbija zabrinuta za jug svoje zemlje? Tamo se prepremaju i snage za otcjepljenje te teritorije", dodala je Guskova.

Ona ističe da je pitanje Kosova samo jedan od uslova, koji se sada postavlja srpskoj vlasti, te dodaje da će sutra biti zatraženo uvođenje sankcija Rusiji na putu Srbije prema EU i NATO, i da će srpska vlast to ostvarivati.

"Oni vas nikad neće primiti u sastav EU, ali u NATO ste potrebni. Mislim da zbog toga vlast ne zna šta da radi. Za ovu vlast nije pitanje kako da riješi pitanje Srba na Kosovu, nego kako da narodu objasni gubitak te pokrajine. Kako da u neku formu obuče to, da odmah ne shvate da to znači nezavisnost", rekla je Guskova.

Ona je podsjetila da je Rusija uvijek bila protiv nezavisnosti Kosova i Metohije, ali da će prihvatiti nezavisnost /samoproglašenog/ Kosova, ako Beograd tako odluči.

Što se tiče međusobnog povjerenja zvaničnika Beograda i Moskve, ona je rekla da povjerenja "i ima i nema", te dodala da Moskva ne vidi da Beograd pravi strategiju, gdje Rusija igra glavnu ulogu i da do sada postoji samo balansiranje između Zapada, Vašingtona, NATO, EU i Rusije.

"Međutim, naša prognoza ipak je da će sadašnja vlast Srbiju okrenuti prema EU i NATO mnogo brže nego što je očekivano. Ruska vlast je sada svjesna toga", rekla je Guskova.

Na pitanje o statusu Ruskog humanitarnog centra u Nišu Guskova je navela da su papiri za taj centar odavno pripremljeni, ali da ih srpska strana već nekoliko godina ne potpisuje i da joj se čini da zabrana nije iz Beograda, nego iz Vašingtona i NATO.

Upitana šta se dešava sa isporukom ugovorene vojne opreme iz Rusije, Guskova je navela da Srbija "ima paralelne vojne ugovore i sa NATO o isporučivanju nekih vojnih automobila, tenkova i tako dalje."

"To balansiranje, prije svega, zavisi od srpske, a ne od ruske strane. Ruska strana može da vam isporuči ugovoreno oružje za mjesec dana", istakla je Guskova.

Izvor: Srna