latinica  ћирилица
31/07/2017 |  14:01 ⇒ 20:56 | Autor: RTRS

Perast- Nagrada za film "Јadranka" Branka Lazića (FOTO/VIDEO)

Dokumentarni film "Јadranka", u režiji Branka Lazića, dobio je nagradu za najbolji dokumentarni film na 1. internacionalnom filmskom festivalu "Fortress" u Perastu.
Fortress Internationa Film Festival - Foto: RTRS
Fortress Internationa Film FestivalFoto: RTRS

U takmičarskoj selekciji učestvovalo je 10 dugometražnih filmova iz regiona i svjeta - Rusije, Češke, Mađarske, Makedonije, Srbije, Grčke, Norveške i Švedske.

Žiri iz Crne Gore u sastavu Maja Todorović (scenarista), Mladen Ivanović (reditelj i pobjednik festivala novog Balkanskog filma u Stokholmu - BaNeFF 2015.) i Branka Stanić (glumica) obrazložio je da nagradu za najbolji dokumentarni film dodjeljuje filmu "Јadranka", reditelja Branka Lazića, koji iako rađen skromnim produkcijskim sredstvima je vrlo emotivna priča o Јadranki Stojaković, najljepšem vokalu i autorki muzike na Balkanu i šire. Kroz kolekciju fragmenata iz njenog života, paralelno stičemo utisak i o jednom vremenu, jednoj zemlji i njenom raspadu, koji su veoma uticali na život same umjetnice.

Ovo je peta nagrada za dokumentarni film "Јadranka" RTRS-ovom autoru Branku Laziću.

Osnivač i selektorka prvog 1. "Fortress" filmskog festivala je glumica Јelena Mila, švedsko-srpsko-crnogorska glumica, sa timom saradnika iz Švedske, Norveške i regiona.